Κλειστό το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για σήμερα

Κλειστό το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για σήμερα

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοιτητές που η πολιτεία και η πανεπιστημιακή κοινότητα χρειάζεται να δουν τα προβλήματά τους και να τους νουθετήσει, θεωρεί τα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Για σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται η επίσκεψη των μελών του «Ρουβίκωνα» στον χώρο 516 της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, τον οποίο η αναρχική συλλογικότητα έχει καταλάβει για να προωθήσει τις ιδέες της στο ΑΕΙ. Από την άλλη, εντείνεται η πίεση των πανεπιστημίων για τη λήψη μέτρων κατά των προβλημάτων παραβατικότητας. Σήμερα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑΣ-πρώην ΑΣΟΕΕ) θα παραμείνει κλειστό, ενώ ξεπέρασαν τις 1.000 οι υπογραφές των φοιτητών του ΑΠΘ που ζητούν τη λήψη μέτρων για την απομάκρυνση των χρηστών και των διακινητών ναρκωτικών από την πανεπιστημιούπολη του ΑΕΙ.

Ειδικότερα, η Σύγκλητος του ΟΠΑ συνεδρίασε χθες για το θέμα των χρηστών και διακινητών ναρκωτικών που έχουν κάνει πιάτσα στη διπλανή στο ΑΕΙ, οδό Αντωνιάδου. Πολλές φορές χρήστες εισέρχονται στο ΟΠΑ, ενώ φέρεται κάποιοι να έχουν απειλήσει φοιτητές ζητώντας χρήματα. Στην ανακοίνωσή της, η Σύγκλητος ανέφερε ότι «οι συνθήκες που περιγράφει το ψήφισμά της στις 18 Οκτωβρίου, οι οποίες (α) δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγιεινή των φοιτητών και εργαζομένων στο Ιδρυμα, (β) προκαλούν φόβο και έντονη ανησυχία στους εργαζομένους και κυρίως στους φοιτητές, με αποτέλεσμα αυτοί να αποθαρρύνονται να προσέρχονται στα μαθήματα, εξακολουθούν να υφίστανται και βαίνουν τις τελευταίες ημέρες επιδεινούμενες».

Ετσι, η Σύγκλητος «με αίσθημα ευθύνης και εκφράζοντας την αγωνία της πανεπιστημιακής κοινότητας, πρωτίστως των χιλιάδων φοιτητών του Ιδρύματος, και με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος της ασφάλειας και των συνθηκών υγιεινής, αποφάσισε συμβολικά την αναστολή της ακαδημαϊκής λειτουργίας των προπτυχιακών προγραμμάτων του Ιδρύματος για σήμερα, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει άμεσα το πανεπιστήμιο».

Η χρήση και διακίνηση ναρκωτικών απασχολούν το ΟΠΑ και το ΑΠΘ, ωστόσο η προηγούμενη απόφαση για αναστολή λειτουργίας είχε έλθει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών –για την περασμένη Πέμπτη– λόγω της κατάληψης χώρου της σχολής από τον «Ρουβίκωνα». Για σήμερα η ηγεσία του ΑΕΙ είναι σε επιφυλακή, καθώς τα μέλη της συλλογικότητας έχουν δηλώσει ότι θα επισκέπτονται την αίθουσα 516 κάθε Τετάρτη.

Μαθητής και μπαμπούλας

Χθες, πάντως, ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε τα μέλη του «Ρουβίκωνα» ως «μαθητή που πιάνεται να αντιγράφει», ενώ όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να παρέμβει η αστυνομία στη Φιλοσοφική, χώρο της οποίας κατέλαβαν μέλη του «Ρουβίκωνα», τους χαρακτήρισε ως «τον πατέρα που λέει στο παιδί θα φωνάξω τον “μπαμπούλα”».

Σε συνέντευξή του (Ρ/Σ 24/7) ο υπουργός Παιδείας για τα γεγονότα στη Φιλοσοφική δήλωσε ότι «πρέπει πρώτα η πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσει για το τι πρέπει να γίνει. Η Ν.Δ. να κοιτάξει τη δουλειά της. Αν πιάσεις έναν μαθητή να αντιγράφει, τι θα κάνεις, θα του μηδενίσεις αμέσως το γραπτό του; Το τυπικό είναι αυτό. Αλλά θα πρέπει να δεις γιατί το κάνει αυτό. Να μιλάς με αυτό το παιδί. Η πανεπιστημιακή και η σχολική ζωή είναι μια πολύ σύνθετη ζωή, πόσο μάλλον που έχουμε να κάνουμε και με ενήλικες και με διδάσκοντες που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τη ζωή και τον κόσμο».

Και για τη θέση να κληθεί η αστυνομία, τόνισε: «Οι κραυγές που ακούγονται να έρθει η αστυνομία, είναι για να μη συζητηθεί το πρόβλημα. Εχετε δει εσείς καμία πρόταση από τα άλλα κόμματα; Εχετε δει άλλη πρόταση πέρα από το να λέει να μπει η αστυνομία; Εκτός εάν θεωρούμε ότι όλα μπορεί να τα λύσει η αστυνομία».

Ο κ. Γαβρόγλου έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, διότι καλούσε την πολιτεία να παρέμβει στη Φιλοσοφική Σχολή. Ο κ. Γαβρόγλου εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο η Σύνοδος υπονόμευσε την ηγεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οπως είπε, «εδώ έχουμε αυτούς που αποκαλούνται οργάνωση “Ρουβίκωνα”, οι οποίοι κατέλαβαν έναν χώρο. Εχουμε τις διεργασίες μέσα στο πανεπιστήμιο για να πεισθούν να φύγουν από τη Φιλοσοφική. Ερχεται η Σύνοδος Πρυτάνεων και βγάζει μια ανακοίνωση, η οποία ουσιαστικά υπονομεύει τις προσπάθειες των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή