Ζητούν νέο σχεδιασμό δασοπυρόσβεσης

Ζητούν νέο σχεδιασμό δασοπυρόσβεσης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξέταση από μηδενική βάση του συστήματος πυροπροστασίας στα δάση και τη συμμετοχή μιας αναβαθμισμένης Δασικής Υπηρεσίας στον σχεδιασμό αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών εισηγείται η «Πρωτοβουλία για τα δάση», η οποία απηύθυνε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με σειρά μέτρων που παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Η εκδήλωση της πρωτοβουλίας, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και την ανακοίνωση από την κυβέρνηση μέτρων βελτίωσης της πολιτικής προστασίας, δεν είναι τυχαία. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη διαχείριση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, ούτε με τη μονομερή σύνδεση της τραγωδίας με τα οικιστικά προβλήματα», τόνισε εισαγωγικά ο κ. Νίκος Μπόκαρης, μέλος του Δ.Σ. της Eνωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της πρωτοβουλίας. Αξιοσημείωτο είναι πως η Δασική Υπηρεσία δεν συμμετέχει στη συζήτηση για τον νέο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας. «Τη δουλειά μέσα στο δάσος ποιος θα την κάνει;», τόνισε ο κ. Μπόκαρης.

Η «Πρωτοβουλία για τα δάση», την οποία απαρτίζουν καθηγητές πανεπιστημιακών και τεχνολογικών σχολών, ερευνητές, δασολόγοι, νομικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και στελέχη της διοίκησης (έχουν συγκεντρωθεί περίπου 500 υπογραφές, όπως ειπώθηκε), ζητεί «να διορθωθεί το λάθος που έγινε με τον νόμο 2612/98», με τον οποίο η δασοπυρόσβεση πέρασε στην Πυροσβεστική, αφαιρώντας κάθε σχετικό ρόλο από τη Δασική Υπηρεσία. «Είναι πρωτοφανές να αποξενώνεται μια υπηρεσία από τον φυσικό της χώρο», τόνισε ο κ. Μπόκαρης, προτείνοντας την επανίδρυση της Γενικής Γραμματείας Δασών (καταργήθηκε το 2003) και την επανασύνδεση των κεντρικών και περιφερειακών δασικών υπηρεσιών. Η πρωτοβουλία πρότεινε, επίσης, την εκπόνηση από όλα τα δασαρχεία επιχειρησιακών αντιπυρικών σχεδίων, καθώς σήμερα μόνο ένα (Πάρνηθα) από τα 102 έχει παρόμοιο σχέδιο. Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, ο εντοπισμός των ευαίσθητων περιοχών, ειδικά όσων περιλαμβάνουν οικισμούς.

Στο στόχαστρο της πρωτοβουλίας βρέθηκε και η ρύθμιση των οικιστικών πυκνώσεων, η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική. «Το δικαστήριο δέχθηκε πως αποτελούν συγκεντρώσεις κτιρίων κατά τεκμήριο αυθαίρετων», τόνισε η νομικός Σοφία Παυλάκη. «Παρ’ όλα αυτά, παρά τις εξαγγελίες για πάταξη της αυθαίρετης δόμησης μετά την τραγωδία στο Μάτι, το αρμόδιο υπουργείο προωθεί την ψήφιση νέας ρύθμισης», συμπλήρωσε.

Στη συνέντευξη παρευρέθη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς, ο οποίος σημείωσε πως «υπάρχουν πολλά “Μάτια” στην Ελλάδα. Εχουμε μείνει πολύ πίσω, γιατί υπάρχει το ρουσφέτι, αν και τελευταία κάναμε βήματα, όπως με τους δασικούς χάρτες». Ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου εξέφρασε τη συμφωνία του με τις προτάσεις της πρωτοβουλίας και υπογράμμισε την ανάγκη της πρόληψης, ενώ σημείωσε την ύπαρξη και καμένων αγροτικών εκτάσεων με προβληματική την αποζημίωση των αγροτών. Επίσης, σημείωσε πως υπάρχουν στο υπουργείο λιμνάζοντα κονδύλια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη δασοπροστασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή