Παραδόθηκαν στον Πρ. Παυλόπουλο 4 τόμοι από τον «Φάκελο της Κύπρου» και θα δοθούν στη δημοσιότητα

Παραδόθηκαν στον Πρ. Παυλόπουλο 4 τόμοι από τον «Φάκελο της Κύπρου» και θα δοθούν στη δημοσιότητα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους πρώτους τέσσερις τόμους από το υλικό του «Φακέλου της Κύπρου» παρέδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής θα παραδώσει τους τόμους και στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και μετά το υλικό θα αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής, από όπου θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

«Θα το δώσουμε στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη και θα αποτελέσει το έναυσμα για να συγκεντρωθεί επιπλέον υλικό από μαρτυρίες πρωταγωνιστών και από άλλες πηγές, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική μνήμη» δήλωσε ο Νίκος Βούτσης κατά την παράδοση του υλικού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βούτσης, κατά την παράδοση, αναφέρθηκε με συντομία στο χρονικό του Φακέλου. Όπως είπε, ύστερα από 2,5 χρόνια επεξεργασίας, παρέδωσε τους τέσσερις πρώτους τόμους, 600 σελίδων ο καθένας -από τους συνολικά 30 τόμους που αποτελούν το σύνολο του υλικού- από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή που είχε συσταθεί πριν από 33 χρόνια για την τραγωδία της Κύπρου. Τότε -και έπειτα από δύο χρόνια επεξεργασίας- είχε έλθει στη Βουλή το υλικό με τις πορισματικές αναφορές της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, έγινε συζήτηση τότε, ωστόσο δεν υπήρξε διαδικασία για πόρισμα της Βουλής. Στη συνέχεια, για δεκαετίες το θέμα παραμερίστηκε. Το θέμα ανακίνησε ξανά η προηγούμενη πρόεδρος της Βουλής, η οποία είχε οδηγήσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, στο υλικό της Ειδικής Επιτροπής.

«Από το 2015 ξεκίνησε η διαδικασία της επεξεργασίας του πρωτογενούς υλικού, όταν η ολομέλεια της ελληνικής Βουλής αποφάσισε να αποδοθεί όλο το υλικό στους Κύπριους αδελφούς μας» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «Παράλληλα, ξεκίνησε η επεξεργασία από ειδικούς, το υλικό καταγράφηκε και έχει ψηφιοποιηθεί. Σύντομα θα ανέβει και στο ιστολόγιο της Βουλής, θα το δώσουμε στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη και θα αποτελέσει το έναυσμα για να συγκεντρωθεί επιπλέον υλικό από μαρτυρίες πρωταγωνιστών και από άλλες πηγές, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική μνήμη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου «για την πρωτοβουλία τους, για ένα ζήτημα που παραμένει εκκρεμές, όχι από εμάς αλλά από εκείνους που ανέχονται την τραγωδία, που αποτελεί όνειδος για την διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Είναι σημαντικό να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Η Κύπρος είναι τραύμα για τον εθνικό κορμό και πρέπει να γνωρίζουμε τι έγινε. Είναι αρχή, πρέπει να δημοσιοποιούνται όλα όσα αφορούν εσφαλμένους χειρισμούς εθνικών θεμάτων. Πρέπει να είναι ενημερωμένη η κοινή γνώμη για εκείνους που χειρίστηκαν τις υποθέσεις».

Εύχομαι, κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος, να κάνουμε το ίδιο και για οποιαδήποτε άλλο ζήτημα, να μη χρειαστεί, αλλά αν χρειαστεί να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο.

Την 1η Νοεμβρίου στην Κύπρο

Την Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου, θα παραλάβει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης από τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, τους πρώτους 4 τόμους του Φακέλου της Κύπρου με το υλικό που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, αναφορικά με το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

Στη συνέχεια, σε τελετή που θα γίνει στη Βουλή, ο κ. Συλλούρης θα παραδώσει τους τόμους στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή