Μονοπάτια «πολιτισμού» στο Καστελλόριζο

Μονοπάτια «πολιτισμού» στο Καστελλόριζο

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελευταίο λιμάνι της γραμμής, το Καστελλόριζο. Υστερα από ένα ταξίδι που διήρκησε 24 ώρες, οι 30 εθελοντές, μέλη του φυσιολατρικού συλλόγου «Βριλησσός», έφτασαν στον προορισμό τους, κουρασμένοι αλλά με πολλή διάθεση για δουλειά. Επισκέφθηκαν το ακριτικό νησί στα τέλη του καλοκαιριού και επί δύο εβδομάδες εργάστηκαν μεθοδικά, ανοίγοντας νέα μονοπάτια, αποκαθιστώντας τα παλιά, κάνοντας σηματοδοτήσεις, ακόμη και δενδροφυτεύσεις. «Στο Καστελλόριζο, ανακαλύψαμε μονοπάτια «πολιτισμού», τα οποία συνδέουν αρχαιολογικά ευρήματα, όπως πατητήρια του 5ου αιώνα π.Χ., αρχαία σπήλαια καθώς και μυκηναϊκά κτίσματα που βρίσκονται πάνω στα δύο οροπέδια. Μέχρι πρότινος τα μονοπάτια αυτά δεν είχαν καθαριστεί, το έκανε για πρώτη φορά η ομάδα μας», λέει στην «Κ» ο Διαμαντής Παπαδόπουλος, επικεφαλής του συλλόγου «Βριλησσός».

Μονοπάτια «πολιτισμού» στο Καστελλόριζο-1

Οι εθελοντές χάραξαν μια νέα διαδρομή που οδηγεί προς τις Πλάκες, που, μέχρι πρότινος, μπορούσε κάποιος να προσεγγίσει μόνο με σκάφος.

Δύο μικρά δίκτυα

Η οργανωμένη δουλειά, που έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγίστης, ανέδειξε δύο μικρά δίκτυα μονοπατιών: στο οροπέδιο του Αη Γιώργη του Βουν(ι)ού και της Αυλωνιάς, στα νότια του νησιού, και στο Ακρωτήρι του Αγίου Στεφάνου, στα βόρεια. «Στη διαδρομή για το Ακρωτήρι, προχωρήσαμε σε δύο παρακάμψεις, τις οποίες καταγράψαμε και ψηφιακά», εξηγεί η Δήμητρα Μαζαράκη, συναρχηγός της αποστολής. «Η πρώτη παράκαμψη είναι μια “μισοφέγγαρη” διαδρομή, η οποία οδηγεί από το κεντρικό μονοπάτι στα αρχαία πατητήρια, κάτω από τη μεγάλη ζωγραφιστή ελληνική σημαία. Είναι ένα σημείο από όπου η θέα προς τα μικρασιατικά παράλια και το λιμάνι του Καστελλόριζου είναι μαγική», μας λέει. Στη δεύτερη παράκαμψη, οι εθελοντές χάραξαν μια νέα διαδρομή που οδηγεί προς τις Πλάκες και που μέχρι πρότινος μπορούσε κάποιος να τις προσεγγίσει μόνο με σκάφος. Στο νότιο τμήμα του νησιού, περιορίστηκαν στον καθαρισμό και στη σηματοδότηση των μονοπατιών, επισκευάζοντας ακόμη και κάποια από τα δεκάδες σκαλοπάτια που ανεβαίνουν στο εκκλησάκι του Αη Γιώργη.

«Εργαστήκαμε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ξυπνούσαμε στις 5 το πρωί για να προλάβουμε τη ζέστη, που όσο περνούσε η ώρα γινόταν αφόρητη», περιγράφει ο Διαμαντής Παπαδόπουλος. «Αυτό που στην αρχή μάς δυσκόλεψε ήταν η καχυποψία των ντόπιων απέναντι στη δράση μας. Ευτυχώς, όσο περνούσαν οι μέρες αντιλήφθηκαν τις καλές προθέσεις μας και είδαν με ενδιαφέρον αυτό που κάνουμε», επισημαίνει.  

Μονοπάτια «πολιτισμού» στο Καστελλόριζο-2

Η οργανωμένη δουλειά που έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγίστης ανέδειξε δύο δίκτυα μονοπατιών: στο οροπέδιο του Αη Γιώργη του Βουν(ι)ού και της Αυλωνιάς, στα νότια του νησιού, και στο Ακρωτήρι του Αγ. Στεφάνου, στα βόρεια.

Οι εθελοντές του φυσιολατρικού συλλόγου προσπάθησαν να ενθαρρύνουν τους κατοίκους του νησιού να στραφούν προς τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. «Ο πεζοπορικός και ο φυσιολατρικός τουρισμός είναι μια λύση για το Καστελλόριζο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι επισκέπτες από την Τουρκία μειώνονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης», εξηγεί η Δήμητρα Μαζαράκη. «Προσπαθήσαμε να πείσουμε τους κατοίκους ότι τέτοιες μορφές τουρισμού φέρνουν επισκέπτες ακόμη και εκτός περιόδου», τονίζει από την πλευρά του ο Δ. Παπαδόπουλος. «Το Καστελλόριζο δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο στον πλούσιο “σκαφάτο” Τούρκο ή στον περαστικό τουρίστα της κρουαζιέρας. Μπορεί να προσελκύσει πεζοπόρους και ορειβάτες –είναι περισσότεροι από 400.000 στην Ελλάδα– που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν μακρινούς προορισμούς, αρκεί να γνωρίζουν ότι τους προσφέρεται αυτή η δυνατότητα», λέει ο ίδιος.

Μονοπάτια «πολιτισμού» στο Καστελλόριζο-3

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η φυσιολατρική ομάδα των Βριλησσίων εξόρμησε στα νησιά με σκοπό τη διάνοιξη μονοπατιών και τη συντήρησή τους. Η αγάπη για τη φύση, εδώ και 13 χρόνια, οδηγεί τα μέλη της σε νέες «περιπέτειες», συνήθως σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο του ελληνικού χάρτη. Η ιστορία επαναλαμβάνεται από μια μεγάλη παρέα ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, έχουν διαφορετικές ηλικίες, αλλά κοινά ενδιαφέροντα. «Κάθε χρόνο η ομάδα μας εμπλουτίζεται με νέα μέλη που έρχονται και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα ή την Πάτρα. Ανάμεσά τους είναι μηχανικοί που γνωρίζουν τα τεχνικά θέματα, αλλά και γεωπόνοι που συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στις δενδροφυτεύσεις. Φέτος, συμμετείχε στη δράση μας και η περιβαλλοντολόγος Πηνελόπη Ματσούκα, η οποία χαρτογράφησε το Καστελλόριζο και σύντομα θα εκδώσει τον πρώτο πεζοπορικό – ορειβατικό χάρτη του νησιού», λέει ο Διαμαντής Παπαδόπουλος.

Το έργο των εθελοντών του «Βριλησσού» στήριξε και ο Στρατός, που συμμετείχε στις δενδροφυτεύσεις. Μάλιστα, πέντε από τα δέντρα που προσέφερε ο σύλλογος εκ μέρους του Δήμου Βριλησσίων θα μεταφερθούν με τη φροντίδα του Στρατού στη βραχονησίδα της Ρω για να φυτευτούν πάνω σε βράχια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή