Αφιερωμένο στο Halloween το σημερινό doodle της Google

Αφιερωμένο στο Halloween το σημερινό doodle της Google

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαδραστικό παιχνίδι γιορτάζει το σημερινό doodle της Google το Halloween. Τιμώντας την εν λόγω γιορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου το doodle διασκεδάζει τους χρήστες του διαδικτύου με ένα παιχνίδι όπου οι παίκτες μεταμφιέζονται σε φαντασματάκια και τρυπώνουν στα σπίτια μαζεύοντας κάτι μικρές φλόγες. 

Αφιερωμένο στο Halloween το σημερινό doodle της Google-1

Το διαδραστικό παιχνίδι της Google με άρωμα Halloween

Τι είναι όμως το Halloween; Η πολυαναμενόμενη νύχτα των μεταμφιέσεων συγχέεται συχνά με τις ελληνικές απόκριες, ωστόσο, διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Halloween έχει περισσότερο «μυστικιστική» χροιά. Μικροί και μεγάλοι μεταμφιέζονται κατά κανόνα σε κάτι τρομακτικό, ενώ τα μικρά παιδιά επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, ενέργεια γνωστή ως «trick or treat» («φάρσα ή κέρασμα»).

Το Halloween αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτή Samhaim. Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Η αλλαγή της εποχής θεωρούταν ταυτόχρονα μια γέφυρα ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και στον κόσμο των νεκρών. Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μιά παγανιστική τελετή που ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα πνεύματα, σε μέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις, διασκέδαση και γλυκίσματα. 

Αφιερωμένο στο Halloween το σημερινό doodle της Google-2

Εορτασμός του Halloween στην Ιρλανδία. 

Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day).

Το ιρλανδικό ένθιμο της κολοκύθας

Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες, πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά.

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από ένα παλιό Ιρλανδικό μύθο, αυτόν του τσιγκούνη Τζακ. Σύμφωνα λοιπόν με το μύθο, ο Τζακ είχε καλέσει το διάβολο να πιούν ένα ποτό μαζί. Όμως ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του και έτσι έπεισε το διάβολο να μεταμορφωθεί σε ένα νόμισμα, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν για τα ποτά τους. Ο διάβολος μεταμορφώθηκε σε νόμισμα, αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε ένα σταυρό και έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή. Ο Τζακ αποφάσισε να τον ελευθερώσει, αρκεί να του έδινε την υπόσχεση ότι δεν επρόκειτο να τον ενοχλήσει για ένα χρόνο και ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν πέθαινε.

Αφιερωμένο στο Halloween το σημερινό doodle της Google-3

O Λευκός Οίκος «γέμισε» με κολοκύθες ενόψει της πολυαναμενόμενης γιορτής των μεταμφιέσεων. 

Ετσι πέρασε ο χρόνος και ο διάβολος εμφανίστητε στον Τζακ την ώρα που προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο από κάποιο δέντρο. Αφού του ζήτησε να ανέβει στο δέντρο και να του κόψει ένα φρούτο, ο Τζακ γρήγορα γρήγορα σκάλισε ένα σταυρό στον κορμό του δέντρου και έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να κατέβει. Γι' αυτό παρακάλεσε τον Τζακ να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια. 

Αφιερωμένο στο Halloween το σημερινό doodle της Google-4

Πέρασαν αρκετά χρόνια και ο Τζακ πέθανε. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Θεός δεν τον δέχτηκε στον παράδεισο, καθώς ο Τζακ ήταν ένας άνθρωπος μίζερος και κακός. Ετσι τον έστειλε στην κόλαση, όμως ούτε ο διάβολος τον ήθελε και του θύμισε την υπόσχεση που του είχε δώσει παλιότερα. Είπε λοιπόν στον Τζακ να φύγει. Όμως ο Τζακ τον ρωτάει: «Πως θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιά». Και ο διάβολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε να πορευθεί μέσα στη νύχτα. Ο Τζακ έβγαλε ένα ραπάνι, το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο. Από τότε περιπλανιέται στον κόσμο μην μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του.

Ετσι κ οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπάνια, πατάτες και κολοκύθες, έβαζαν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα, έτσι ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγγούνη Τζακ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή