Υπό τη φύλαξη 5.000 στρατιωτών το καραβάνι μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό

Υπό τη φύλαξη 5.000 στρατιωτών το καραβάνι μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να εμποδίσει το καραβάνι των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη βία και την οικονομική μιζέρια και προσπαθούν να εισέλθουν παράτυπα στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να τους κρατήσει «σε πόλεις από σκηνές» και να αναπτύξει περισσότερους από 5.000 στρατιώτες για τους φυλάνε, η αποστολή των οποίων στα σύνορα με το Μεξικό ανακοινώθηκε από τον στρατό.

«Αν ζητήσουν άσυλο, θα τους κρατήσουμε μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Θα τους κρατήσουμε, θα κατασκευάσουμε πόλεις από σκηνές, θα στήσουμε σκηνές παντού εκεί κάτω», δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News χθες Δευτέρα το βράδυ.

Υπό τη φύλαξη 5.000 στρατιωτών το καραβάνι μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό-1

«Θα κατασκευάσουμε αυτές τις δομές, θα σπαταλήσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, θα στήσουμε σκηνές (…) και οι μετανάστες θα πρέπει να περιμένουν και, αν λάβουν άσυλο, θα φύγουν», τόνισε.

«Εμείς, αντίθετα με τον Ομπάμα και τους άλλους, θα πάρουμε τους ανθρώπους και θα τους βάλουμε εκεί και θα περιμένουν. Όταν οι άνθρωποι δουν τι συμβαίνει, θα έρθουν πολύ λιγότεροι», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επιχείρηση «Πιστός πατριώτης»

Οι δηλώσεις αυτές του Τραμπ έγιναν αφού ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ασφαλείας του Αμειρκανού προέδρου για την αντιμετώπιση των μεταναστών από την Ονδούρα. «Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αναπτύξουμε περισσότερους από 5.200 στρατιώτες στα νοτιοδυτικά σύνορα», οι οποίοι θα προστεθούν στα περίπου 2.100 μέλη της Εθνοφρουράς που έχουν ήδη κινητοποιηθεί, επεσήμανε ο στρατηγός Τένεσι Ο’ Σόνεσι, επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων χθες.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή της επιχείρησης αυτής», πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για έναν αριθμό πολύ μεγαλύτερο από τους 800 στρατιώτες στους οποίους είχε αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα το Πεντάγωνο.

Υπό τη φύλαξη 5.000 στρατιωτών το καραβάνι μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό-2

Αυτή η επιχείρηση, με την ονομασία «Πιστός Πατριώτης», θα ενισχύσει τα συνοριακά φυλάκια των ΗΠΑ από το Τέξας ως την Καλιφόρνια και θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη στα μέλη της υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP) σε άλλες περιοχές που δεν φυλάσσονται εξίσου καλά.

«Η ασφάλεια των συνόρων είναι ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας και ο αμερικανικός στρατός θα βελτιώσει την ικανότητα της CBP να ενισχύσει τα σύνορα», διαβεβαίωσε ο Ο’ Σόνεσι.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε μια μεγάλη ομάδα να εισέλθει στις ΗΠΑ με παράνομο και επικίνδυνο τρόπο», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Κέβιν ΜακΑλίναν, επικεφαλής της CBP.

Υπό τη φύλαξη 5.000 στρατιωτών το καραβάνι μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό-3

«Αυτή τη στιγμή δεκάδες χιλιάδες μετανάστες μεταξύ των συνόρων της Γουατεμάλας και των ΗΠΑ κινούνται προς εμάς», εξήγησε, εκτιμώντας ότι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες μετρούν 3.500 και 3.000 ανθρώπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτών στα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα, εκμεταλλευόμενος το καραβάνι αυτό των μεταναστών για να υπερασπιστεί τη μεταναστευτική του πολιτική ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

«Πολλά μέλη συμμοριών και πολύ κακοί άνθρωποι έχουν διεισδύσει στο καραβάνι που κατευθύνεται προς τα νότια σύνορά μας», έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα το πρωί, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα.

«Εισβολή»

«Πρόκειται για μια εισβολή στη χώρα μας και ο στρατός μας σας περιμένει», προειδοποίησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Τον Απρίλιο, όταν είχε δημιουργηθεί ένα άλλο αντίστοιχο καραβάνι, ο Τραμπ είχε ζητήσει την ανάπτυξη έως και 4.000 μελών της Εθνοφρουράς. Τελικά αναπτύχθηκαν 2.100.

Υπό τη φύλαξη 5.000 στρατιωτών το καραβάνι μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό-4

Η ACLU, η ισχυρή οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, κατήγγειλε την επιθυμία του Τραμπ «να αναγκάσει τον στρατό να προωθήσει το αντιμεταναστευτικό και διχαστικό πρόγραμμά του».

«Η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στα νότια σύνορα αποτελεί τεράστια σπατάλη των χρημάτων των φορολογούμενων και μια ενέργεια που θα τρομοκρατήσει και θα στρατιωτικοποιήσει τις κοινότητες που ζουν κοντά στη μεθόριο», δήλωσε ο Σο Ντρέικ σύμβουλος της ACLU στο Ελ Πάσο του Τέξας.

Από την πλευρά τους οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν λάβει 1.743 αιτήματα για την παροχή ασύλου μετά την είσοδο στη χώρα ενός καραβανιού 7.000 ανθρώπων , στην πλειονότητά τους από την Ονδούρα, που αναχώρησε στις 13 Οκτωβρίου.

Υπό τη φύλαξη 5.000 στρατιωτών το καραβάνι μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό-5

Χιλιάδες μετανάστες έκαναν την Κυριακή διάλειμμα στην Ταπανατεπέκ στην πολιτεία Οαχάκα του Μεξικού και ξεκίνησαν ξανά χθες το πρωί με κατεύθυνση τα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Pueblos Sin Fronteras (Άνθρωποι χωρίς Σύνορα), που ταξιδεύει με το καραβάνι, μετά την Κυριακή ο αριθμός των μεταναστών έχει μειωθεί σε λιγότερους από 4.000, καθώς κάποιοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κεντρική Αμερική.

Πιο νότια οι μεξικανικές αρχές εμπόδισαν την είσοδο στη χώρα από τη Γουατεμάλα σε χιλιάδες πολίτες Ονδούρας.

Το Μεξικό έχει αναπτύξει αστυνομικούς της ομάδας αντιμετώπισης ταραχών και τους Πεζοναύτες για να εμποδίσουν τους μετανάστες να διασχίσουν τον ποταμό Σουτσιάτε που χωρίζει τη χώρα από τη Γουατεμάλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή