Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις με την Αλβανία

Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις με την Αλβανία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προστασία των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων Αθήνας και Τιράνων, μετά τις τριβές που έχουν δημιουργήσει όσα έχουν ακολουθήσει τον θάνατο του 35χρονου ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα, συμφώνησαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, χθες, οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Ντιτμίρ Μπουσάτι, αναπληρωτής ΥΠΕΞ και υπουργός Εξωτερικών, αντιστοίχως. Ωστόσο, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένουν τεταμένες, όπως φάνηκε από την νέα κλήση της Ελληνίδας πρέσβειρας στο αλβανικό ΥΠΕΞ, προκειμένου να της ζητηθούν εξηγήσεις για το κάψιμο της αλβανικής σημαίας στην πλατεία Συντάγματος και άλλα περιστατικά, τα οποία τα Τίρανα περιγράφουν ως απειλή για αλβανικές ζωές και περιουσία στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα Ελένη Σουρανή, «απάντησε με έντονο και ενδεδειγμένο τρόπο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ένα απολύτως ασφαλές κράτος».

Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία την πολιτικοποίηση των γεγονότων από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, ωστόσο αποφεύγει την περαιτέρω όξυνση της ατμόσφαιρας. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο κ. Κατρούγκαλος με τον κ. Μπουσάτι ζητήθηκε «να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση με σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Σε αυτό το πλαίσιο είχε κινηθεί, άλλωστε, και η ρηματική διακοίνωση που επέδωσε η κ. Σουρανή στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών με αιτήματα την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε να διακριβωθεί αν οι Αρχές της γειτονικής χώρας εξάντλησαν τα όρια ελιγμών που είχαν, προκειμένου να αποφευχθεί ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα, αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή