Πρωταθλήτρια ανεργίας στην Ε.Ε. και τον Ιούλιο

Πρωταθλήτρια ανεργίας στην Ε.Ε. και τον Ιούλιο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά, στη χειρότερη θέση ως προς το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει η Ελλάδα, με 19% τον Ιούλιο, όταν σε επίπεδο Ε.Ε. καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό (6,7%) από τον Ιανουάριο του 2000 και μετά.

Η εικόνα «θολώνει» περισσότερο με δεδομένες τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ότι στη χώρα μας, το ποσοστό ανεργίας θα ξαναπέσει σε μονοψήφια νούμερα, ήτοι σε ποσοστά προ κρίσης, μετά το 2025.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή στο 8,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008. Στην Ε.Ε. η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 6,7%. Ενα χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2017 η ανεργία στην Ευρωζώνη και στην «Ε.Ε. των 28» ήταν 8,9% και 7,5% αντιστοίχως. Συνολικά τον Σεπτέμβριο καταγράφονται 16,574 εκατομμύρια άνεργοι στην Ε.Ε. και 13,153 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη. Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ε.Ε. καταγράφονται στη χώρα μας (19% τον Ιούλιο) και ακολουθεί η Ισπανία με 14,9%. Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (2,3%), στην Πολωνία και στη Γερμανία (3,4%). Να σημειωθεί βέβαια, ότι μετά την Κύπρο και την Κροατία, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ε.Ε., μέσα σε έναν χρόνο, από 20,9% τον Ιούλιο του 2017 σε 19% τον Ιούλιο του 2018. Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον περασμένο Ιούλιο διαμορφώθηκε σε 898.000. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 15,1% και στις γυναίκες στο 23,7%.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα μειώθηκε στο 37,9%, έναντι 38,4% τον Φεβρουάριο. Τον Σεπτέμβριο η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 16,8% και στην Ε.Ε. στο 14,9%.

Με στόχο τη μείωση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε προσλήψεις εν μέσω κρίσης, ο ΟΑΕΔ αποφάσισε να παρατείνει, έως και τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, την προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων στο πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτών για τη διατήρηση νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, από χθες το μεσημέρι, ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργους, ηλικίας 18 ετών και άνω, για 2.082 θέσεις πλήρους απασχόλησης, που δημιουργούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και δομές προσωρινής υποδοχής (Γ΄ Κύκλος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή