Μεγάλη πτώση κατά 3,25% στο Χρηματιστήριο

Μεγάλη πτώση κατά 3,25% στο Χρηματιστήριο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή των επιθετικών πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές, σε συνδυασμό με τις ισχυρές πιέσεις σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές με «πρωταγωνίστρια» τη Motor Oil, έστειλε το ελληνικό Χρηματιστήριο κάτω από τις 620 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Φεβρουαρίου του 2017, δείχνοντας πως οι όποιοι επενδυτές τοποθετήθηκαν στις προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κάθε άλλο παρά μακροπρόθεσμο ορίζοντα έχουν, τη στιγμή που τα short funds όχι μόνο διατηρούν αλλά και αυξάνουν τις αρνητικές τους θέσεις στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,25% στις 619,32 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 2,96%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση έκλεισε στο -1,91%, ο τραπεζικός δείκτης «βυθίστηκε» κατά 6,24% στις 510,22 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,09 εκατ. ευρώ.

Παρά την ανάκαμψη των διεθνών αγορών μετά το βίαιο sell-off του Οκτωβρίου, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει «εγκλωβιστεί» πάλι σε ένα αρνητικό –λόγω εγχώριων εταιρικών εξελίξεων– κλίμα, με τις πιέσεις στις μετοχές των Jumbo (-2,95%) και Motor oil να αποδεικνύουν ότι οι πωλητές δεν σταματούν στις τραπεζικές μετοχές. Oπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην «Κ» εγχώριος αναλυτής, εξηγώντας το -13,88% που σημείωσε χθες η μετοχή της Motor Oil μετά το -4,57% την Τετάρτη, «οι επενδυτές πολύ απλά τιμωρούν την αγορά». Η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης, όπως προσθέτει, αποτελεί ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει η κάθε εταιρεία. Οι επενδυτές που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους την Motor Oil, είχαν επενδύσει σε μία εταιρεία του κλάδου διύλισης και βλέπουν πως μετά και τις τελευταίες της κινήσεις (αγορά IBG, τηλεοπτικού σταθμού Alpha) δεν έχει πλέον το προφίλ της εταιρείας στην οποία επέλεξαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους και για αυτό ρευστοποιούν τις θέσεις τους. «Ουσιαστικά, μετατρέπεται σε μία εταιρεία συμμετοχών, και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για discount», προσθέτει.

Ο Νοέμβριος αναμένεται, πάντως, να να αποβεί ένας μήνας με έντονη μεταβλητότητα. Το εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται μεταξύ των 580 και 700 μονάδων, όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Merit. Η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί στους βασικούς διεθνείς δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, ενώ τα ζητήματα με Ιταλία και Τουρκία είναι ανοιχτά και αναμένεται να παραμείνουν στο προσκήνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή