Στη Βαρσοβία η Μέρκελ υπό τη σκιά των αποζημιώσεων

Στη Βαρσοβία η Μέρκελ υπό τη σκιά των αποζημιώσεων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Την πολωνική πρωτεύουσα επισκέφθηκε, χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, εν μέσω εκκλήσεων από Πολωνούς αξιωματούχους για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων δισεκατομμυρίων ευρώ από το Βερολίνο για τα εγκλήματα και τις καταστροφές των ναζί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τη Γερμανίδα καγκελάριο υποδέχθηκε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέκι. Οι επαφές μεταξύ των δύο ηγετών αναμένονταν, όμως, να είναι τεταμένες εξαιτίας της διένεξης γύρω από τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Πολωνοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει δημόσια ότι η Γερμανία οφείλει 743 δισ. ευρώ στην Πολωνία για τις καταστροφές που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι το πολωνικό αίτημα στερείται νομικής βάσης.

Αλλη εστία έντασης στις γερμανοπολωνικές σχέσεις είναι η έντονη διαφωνία της Πολωνίας στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Η Βαρσοβία διαφωνεί με την κατασκευή του, υποστηρίζοντας ότι ο ρωσογερμανικός αγωγός θα προσφέρει υπερβολικό πλεονέκτημα στη Μόσχα, η οποία θα μπορεί να πλήττει κατά το δοκούν την Πολωνία και την Ουκρανία, ρυθμίζοντας την παροχή φυσικού αερίου.

Από τη μεριά του, το Βερολίνο έχει εκφράσει τη διαφωνία του για την ψήφιση μεταρρυθμίσεων που αφορούν την πολωνική δικαιοσύνη, με στόχο την αποδυνάμωσή της και την καθυπόταξή της στις κυβερνητικές επιταγές.

Στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, όμως, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag επέμεινε ότι η χώρα του δεν έχει αποζημιωθεί δίκαια. «Πρόκειται για θέμα δικαίου και ευθύνης», είπε ο Ντούντα στην εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος CDU, Γιούργκεν Χαρτ, είπε: «Τον Αύγουστο του 1953, η Πολωνία απαρνήθηκε τη διεκδίκηση δεσμευτικών αποζημιώσεων, ενώ τη θέση αυτή επανέλαβε η Βαρσοβία πολλές φορές έκτοτε».

Ο Χαρτ συνέχισε λέγοντας ότι η Γερμανία έχει ήδη αποδεχθεί τις πολιτικές, ηθικές και οικονομικές ευθύνες της για τον πόλεμο, καλώντας αντίθετα σε εμβάθυνση των πολιτικών και στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ντούντα, όμως, οι απώλειες της Πολωνίας δεν αποζημιώθηκαν. «Η ναζιστική Γερμανία κατέστρεψε το 62% της πολωνικής βιομηχανίας, το 84% των υποδομών και προκάλεσε τον θάνατο 16,7% των πολιτών της», είπε την Πέμπτη.

Στις 23 Αυγούστου 1953, το κομμουνιστικό καθεστώς της Πολωνίας ανακοίνωσε τη μονομερή άρση των απαιτήσεών του για πολεμικές αποζημιώσεις από το Ανατολικό Βερολίνο. Σε αντάλλαγμα, η Ανατολική Γερμανία παραχώρησε το 25% των εδαφών της στην Πολωνία και τη Ρωσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή