«Λύση-πακέτο» στο τραπέζι από την Αγκυρα για τα Ελληνοτουρκικά

«Λύση-πακέτο» στο τραπέζι από την Αγκυρα για τα Ελληνοτουρκικά

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα συνολικής συζήτησης για «λύση-πακέτο» στα ελληνοτουρκικά επανέφερε η Αγκυρα, αυτή τη φορά μέσω του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει πρακτικά θέσει επί τάπητος το σύνολο των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Τους λέμε ελάτε να συζητήσουμε. Οχι όμως τμηματικά. Να συζητηθούν όλα τα προβλήματα στα ελληνοτουρκικά. Οι ειδικοί ας τα επιλύσουν. Να μην εστιάζουμε μια ημέρα σε ένα πρόβλημα και την άλλη ημέρα σε άλλο. Εμείς επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνη και ηρεμία. Επιθυμούμε να επωφεληθούν όλες οι πλευρές από τις οικονομικές ευκαιρίες, να ευκολύνουν οι επισκέψεις της μιας πλευράς στην άλλη», δήλωσε ενδεικτικά ο κ. Ακάρ.

Επίσης, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας διατύπωσε ξανά τη σκληρή γραμμή της Αγκυρας περί αντίδρασης εάν επιχειρηθεί να υπάρξουν «τετελεσμένα» στην περιοχή. «Δεν αποδεχόμαστε κάθε είδους ενέργεια σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, η οποία στρέφεται κατά των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (σ.σ. το ψευδοκράτος). Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση κανενός δικαιώματός μας», είπε ο κ. Ακάρ. Ωστόσο, όπως είπε, η Τουρκία επιθυμεί επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους. Αυτό το κρεσέντο δηλώσεων καταγράφεται όσο το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» βρίσκεται στον κόλπο της Αττάλειας και το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η έντονη δραστηριοποίηση των Τούρκων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επόμενη μεγάλη γεώτρηση που θα γίνει στην κυπριακή ΑΟΖ, συγκεκριμένα στο οικόπεδο 10, από τον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil. Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου και μέχρι τις 10 του μήνα αναμένεται να φθάσει στη Λεμεσό το αμερικανικό πλωτό γεωτρύπανο.

Στις τουρκικές αξιώσεις αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι, εφόσον επανενωθεί το νησί, η Λευκωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. «Πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία επανένωσης», είπε ο κ. Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία. Ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι συζητεί «την εξεύρεση μιας λύσης ομοσπονδιακής στη βάση της διζωνικής ομοσπονδίας, η οποία όμως να μη μολύνεται από στοιχεία ή αξιώσεις που αυξάνουν τις ανησυχίες όσον αφορά την επικράτηση, την επιβίωση ή την εφαρμογή της την επομένη που θα επιτευχθεί». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συμμετάσχει στο παιχνίδια αποσταθεροποίησης που θέλει να παίξει η Τουρκία. Ο κ. Λακκοτρύπης δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για τις επερχόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας ότι «είχαμε μια σειρά από εξαιρετικές παρουσιάσεις ως προς τις προοπτικές της κυπριακής ΑΟΖ και της Ανατολικής Μεσογείου». Από τη Λευκωσία επιχειρείται να υπάρχει, μέσω των διαρκών στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή, παρουσία τρίτων, ισχυρών δυνάμεων με συμφέροντα στην περιοχή (π.χ. Γαλλία και ΗΠΑ), προκειμένου να αποθαρρυνθούν πιθανές παράτολμες πρωτοβουλίες από την Αγκυρα σε οικόπεδα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν αποδοθεί για έρευνες και εκμετάλλευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή