Τα «θετικά μέτρα» στη Βουλή

Τα «θετικά μέτρα» στη Βουλή

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καταιγισμός» νομοσχεδίων αναμένεται εντός του Νοεμβρίου, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει να φέρει στην εθνική αντιπροσωπεία όλα τα λεγόμενα «θετικά μέτρα» που είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, ανοίγοντας μία «βεντάλια», με θεσμικές παρεμβάσεις από τη μία –βλέπε συνταγματική αναθεώρηση– και «μέτρα ανακούφισης» από την άλλη. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, ο δημοσιονομικός χώρος που θα υπάρχει θα είναι ύψους τουλάχιστον 800 εκατ. για το 2019 και θα «μοιραστεί» αναλόγως.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα αφορά την καταβολή εφάπαξ αναδρομικών σε ενστόλους, όπως οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για ακόμα μερικές «κρίσιμες» κοινωνικά ομάδες, όπως οι γιατροί του ΕΣΥ, οι δικαστικοί και οι πανεπιστημιακοί. Θα ακολουθήσει η νομοθέτηση για τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων σε βάθος 4ετίας, ενώ αναμένεται και ο νόμος για τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που βάσει των προβλεπόμενων θα είναι 10% για το επόμενο έτος και 20% για το 2020.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως έχει πει η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, που αφορά περίπου 250.000 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ. Επιπλέον, αναμένεται να νομοθετηθεί η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους έως 25 ετών, όπως επίσης το επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους. Είναι προφανές πως μέσα από αυτή τη διαδικασία παροχών σε ετερόκλητες κοινωνικά ομάδες που αποτελούν ταυτόχρονα «βαρόμετρο» για το εκλογικό αποτέλεσμα, η Ηρώδου Αττικού θα επιχειρήσει να «ψαλιδίσει» την παγιωμένη κοντά σε διψήφια επίπεδα διαφορά από τη Ν.Δ.

Γιατί όμως έρχονται τώρα τα νομοσχέδια και όλα μαζί; Ο λόγος που το Μαξίμου δίνει χαρακτήρα εξπρές στα «θετικά νομοθετήματα» είναι διπλός. Αφενός ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα θα πάρει πανηγυρικό τόνο, ως ο «πρώτος μεταμνημονιακός» με τα μέτρα να είναι ψηφισμένα και αφετέρου ο εκλογικός σχεδιασμός ενόψει της νέας χρονιάς. Η κυβέρνηση θεωρεί πως τα λεγόμενα «θετικά μέτρα» πρέπει να γίνουν «αισθητά στην τσέπη» των πολιτών, ήδη από την αρχή του επόμενου έτους, ώστε το Μαξίμου να μπορέσει απρόσκοπτα να αφοσιωθεί στο διπλό μέτωπο της συνταγματικής αναθεώρησης και των Πρεσπών, που θα έρθει στην επικαιρότητα αμέσως μετά και αναμένεται να ανακατέψει την πολιτική τράπουλα.

Διορία

Η διορία άλλωστε που αναμένεται να δοθεί την επόμενη Τετάρτη 14 του μηνός, από τη Βουλή στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της, είναι δύο μήνες, που σημαίνει πως το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου η αναθεώρηση του συντάγματος θα έρθει στη Βουλή. Ταυτόχρονα τον Ιανουάριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ, κάτι που θα φέρει πιο κοντά τη συμφωνία στην Ελλάδα και μαζί το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο.

Η μάχη πάντως των δύο μεγάλων κομμάτων, με φόντο την αναθεώρηση, έχει ήδη ξεκινήσει. Η Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας «πηγές» της Πειραιώς που αναφέρονταν στις προτάσεις του κόμματος, εξαπέλυσε επίθεση με επίκεντρο τη μη αναφορά της Ν.Δ. «στον νόμο περί ευθύνης υπουργών». Παράλληλα, κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «συνταγματοποίηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού» και ως επιχείρημα χρησιμοποιεί την αντίθεση Μητσοτάκη σε «οτιδήποτε ενδυναμώνει τη λαϊκή παρέμβαση, όπως το αναλογικό εκλογικό σύστημα και τα δημοψηφίσματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή