Μετά από 27 χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Αντικυθήρων ανοίγει και δέχεται τρεις μαθητές

Μετά από 27 χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Αντικυθήρων ανοίγει και δέχεται τρεις μαθητές

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στην καρδιά του Αιγαίου, διάσημο σε όλο τον πλανήτη, αφού ακόμη αναζητούμε τα μυστικά του περίφημου «μηχανισμού», με τον οποίο λίγο ή πολύ έχει ταυτιστεί, το μικρό νησί των Αντικυθήρων έχει μια νέα ιστορία να μας πει.

Σε λίγες ημέρες τα Αντικύθηρα αναμένεται να δεχτούν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 30 χρόνια νεαρούς μαθητές.

«Η είδηση είναι πως για πρώτη φορά μετά από το 1991 όταν έκλεισε, το Δημοτικό Σχολείο Αντικυθήρων θα ανοίξει ξανά με τρεις μαθητές», γνωστοποίησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ΜΠΕ, "Πρακτορείο FM 104,9" ο δήμαρχος Κυθήρων, Ανδρέας Χαρχαλάκης.

Τρία μικρά παιδιά θα διαβούν το κατώφλι του μοναδικού δημοτικού σχολείου που αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται για να τα δεχτεί, ενώ σύντομα θα μεταβεί και η δασκάλα που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

«Μια οικογένεια Αντικυθηρίων, οι οποίοι έμεναν στη Αθήνα με τρία παιδιά, αποφάσισαν να φύγουν από την Αθήνα και να πάνε να μείνουν στο νησί», εξήγησε ο κ.Χαρχαλάκης, τονίζοντας πως για τα Αντικύθηρα, που από τη δεκαετία του '80 βλέπουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται διαρκώς και σήμερα έχουν μόλις 18 κατοίκους, αυτή είναι μια πρώτη σημαντική εξέλιξη αναστροφής της πληθυσμιακής τους πορείας.

Τα τρία παιδιά που αναμένονται στο νησί με τους γονείς τους πηγαίνουν στην πρώτη, την τρίτη και την πέμπτη τάξη του δημοτικού σχολείου και για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών τους αναγκών έχει ήδη γίνει «η επανίδρυση μετά από 30 χρόνια του Δημοτικού Σχολείου Αντικυθήρων».

Ο κ.Χαρχαλάκης περιέγραψε δε, πως η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς. «Πρέπει να πω πως η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έτρεξε πάρα πολύ γρήγορα όπως και το Υπουργείο Παιδείας», εξήγησε, και πρόσθεσε πως για το αίτημα της οικογένειας η δημοτική αρχή ενημερώθηκε μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα «έχουν γίνει όλες οι ενέργειες και απλά αναμένεται το ΦΕΚ».

Η δασκάλα που θα αναλάβει την εκπαίδευση των τριών μαθητών ήταν τοποθετημένη στο παρελθόν επί τρία χρόνια στο νησί της Ανάφης, ενώ σε ό,τι αφορά τις υποδομές που είναι αναγκαίες, πέρα από τις ενέργειες που είναι σε εξέλιξη για τη φετινή σχολική χρονιά, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε πως με τον προϋπολογισμό του 2019 σχεδιάζεται και μια «μελέτη για μια μεγάλη ανακαίνιση» του συνόλου των υποδομών του κλασικού μονοθέσιου σχολείου.

Αν δεν έρθουν νέοι κάτοικοι «σε πέντε χρόνια από τώρα θα "κλείσουμε την πόρτα" στα Αντικύθηρα»

Την ίδια ώρα υπάρχει και σχεδιασμός για τη φιλοξενία επιπλέον κατοίκων στο νησί, συγκεκριμένα πέντε πολύτεκνων οικογενειών, στις οποίες θα γίνει προσπάθεια να διατεθούν και τα μέσα με τα οποία θα μπορούν να βιοποριστούν.

«Με μια πρόταση που υπάρχει και από την πλευρά της εδώ Μητρόπολης και του Μητροπολίτη, ευελπιστούμε να χτιστούν κάποια σπίτια στα Αντικύθηρα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», εξήγησε ο δήμαρχος της περιοχής που μάλιστα συμπλήρωσε πως χάρη και στην ύπαρξη χορηγίας από την Εθνική Τράπεζα, ο στόχος είναι να καταφθάσουν και να διαμείνουν στα Αντικύθηρα μέσα στον επόμενο χρόνο πέντε πολύτεκνες οικογένειες.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης εκτιμούν ως ιδιαίτερα σημαντική εφόσον υλοποιηθεί, καθώς στην αντίθετη περίπτωση το μικρό νησί των Αντικυθήρων υπάρχει κίνδυνος να καταστεί ακατοίκητο σε μερικά χρόνια.

«Το πρόγραμμα αυτό έχει να κάνει με έναν ήπιο εποικισμό των Αντικυθήρων, για να μην ερημώσει το νησί», τόνισε ο κ.Χαρχαλάκης και ταυτόχρονα εξήγησε πως στο ευρύτερο σχέδιο εντάσσονται πέρα από τις προαναφερθείσες χορηγικές κινήσεις, με τις οποίες θα κατασκευαστούν τα πέντε σπίτια για τις ισάριθμες οικογένειες και η απόδοση οικοπέδων από την ελληνική Εκκλησία, όπως και η χορήγηση σε αυτές τις οικογένειες γεωργικών μηχανημάτων, «καθώς το νησί έχει και κτηνοτροφία, δυνατότητα πρωτογενούς παραγωγής».

Οι άφιξη των πέντε αυτών πολύτεκνων οικογενειών – που θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια από την Αθήνα και τη ΜΚΟ "Θεόφιλος"- και η ολοκλήρωση του συνολικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κυθήρων είναι εξελίξεις απόλυτα απαραίτητες. «Αν δεν γίνει κάτι, το νησί θα ερημώσει, σε πέντε χρόνια από τώρα θα "κλείσουμε την πόρτα στα Αντικύθηρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κυθήρων καθώς όπως εξήγησε «από τους 18 κατοίκους του μικρού νησιού οι δεκαπέντε δημότες είναι άνω των 70 ετών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή