OHE: Περισσότεροι από 200 ομαδικοί τάφοι στο Ιράκ από θύματα του ISIS μεταξύ 2014 – 2017

OHE: Περισσότεροι από 200 ομαδικοί τάφοι στο Ιράκ από θύματα του ISIS μεταξύ 2014 – 2017

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισλαμικό Κράτος άφησε πίσω του περισσότερους από 200 ομαδικούς τάφους στις περιοχές που είχε υπό την κατοχή του στο Ιράκ από το 2014 ως το 2017, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι 202 ομαδικοί τάφοι που βρέθηκαν σε διάφορες επαρχίες του βορείου και του δυτικού Ιράκ μπορεί να περιέχουν έως και 12.000 σορούς.

Ωστόσο, προς το παρόν είναι δύσκολο να υπάρξουν ακριβείς υπολογισμοί, καθώς εργασίες εκσκαφής έχουν γίνει μόνον σε 28 ομαδικούς τάφους και έχουν εκταφεί μόνον 1.258 σοροί.

Επίσης, «μπορεί να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι», επισημαίνεται στην έκθεση, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε μερικές ζώνες που έχουν ναρκοθετηθεί ή εξακολουθούν να τελούν υπό την απειλή λαθραίων τζιχαντιστικών πυρήνων.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και ανάπηροι, όπως και μέλη των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Μόνον στην περιοχή της Νινευής, όπου βρίσκεται η Μοσούλη, πρώην πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, περισσότεροι από 7.200 άνθρωποι εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται, εκ των οποίων οι 3.117 είναι μέλη της μειονότητας των Γιαζίντι, που διώκεται ιδιαίτερα από τους τζιχαντιστές, σύμφωνα με την ιρακινή κυβερνητική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ότι σχεδόν 33.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και ότι περισσότεροι από 55.000 τραυματίστηκαν.

Οι ομαδικοί τάφοι που βρέθηκαν είναι σε τέσσερις επαρχίες – Νινευή, Κιρκούκ, Σάλαχ αλ Ντιν και Ανμπάρ – στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε εδραιωθεί σε αυτές τις περιοχές ως την ήττα του τον Δεκέμβριο του 2017 από τις ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη ενός υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού δυνάμεων.

Οι θάνατοι αυτοί οφείλονται σε μια συστηματική, όπως την χαρακτήρισε ο ΟΗΕ, και διαδεδομένη εκστρατεία βίας, «η οποία μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία».

Ο ΟΗΕ επισημαίνει επίσης ότι οι ομαδικοί αυτοί τάφοι θα πρέπει να προστατευθούν για να διασφαλιστεί ότι θα απονεμηθεί Δικαιοσύνη και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός οργανισμός που έχει αναλάβει τη διαφύλαξη των ομαδικών τάφων δηλώνει ότι υποχρηματοδοτείται και είναι υποστελεχωμένος και δεν μπορεί να προστατεύσει και να ερευνήσει επαρκώς τις τοποθεσίες αυτές, στις οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή