Κοτζιάς: Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή απέναντι σε κάποιον που λέει ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση

Κοτζιάς: Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή απέναντι σε κάποιον που λέει ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη «θεμελιακή πολιτική διαφωνία» που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο αναφέρθηκε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αποκαλύπτοντας ότι τον Σεπτέμβριο υπέβαλε, για πρώτη φορά, την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό.

Αφορμή, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στο Open, το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ.

«Τον Σεπτέμβριο προηγήθηκε η επίσκεψη του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ. Βγαίνοντας από το ΝΑΤΟ μίλησε για την ανάγκη, τρεις χώρες, Βουλγαρία , Αλβανία και Ελλάδα να γίνουν εγγυήτριες δυνάμεις της FYROM. Δηλαδή, αυτό που θέλουμε να βγάλουμε πάνω από τον σβέρκο της Κύπρου, το προτείνουμε για τον σβέρκο άλλης χώρας.

Εδώ υπήρχε μία θεμελιακή πολιτική διαφωνία την οποία κάποιοι προσπάθησαν να την εμφανίσουν ως μία προσωπική διαφωνία ανάμεσα στον Καμμένο και σε εμένα και μετά να πουν ότι έχουν πρόβλημα με τον χαρακτήρα μου ή ότι είμαι ζόρικο παιδί. Όλα αυτά είναι φτώχεια πολιτικών επιχειρημάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή απέναντι σε κάποιον που λέει ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση αν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών» συνέχισε.

Ερωτηθείς για την επιστολή παραίτησης υπογράμμισε ότι «περιλαμβάνει απόψεις, αναλύσεις και ‘συστάσεις’ προς τον κύριο Πρωθυπουργό» και ότι «είχε σκοπό την – κατά την γνώμη μου – βοήθεια που όφειλα να του δώσω φεύγοντας».

Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε ότι τον Σεπτέμβριο υπέβαλε για πρώτη φορά, την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό λέγοντας του ότι «ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πρεσβεύει διαφορετική πολιτική και δεν υπάρχει αντιμετώπιση αυτού του γεγονότος».

« Δεν επέμεινα μέχρι τέλους γιατί έγινε το δημοψήφισμα στα Σκόπια  και κάποιοι θα τη συνέδεαν με το αποτέλεσμα» σημείωσε.

«Η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι έχει κλείσει ο κύκλος συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και το είχα πει στον Πρωθυπουργό . Το 2012 είχα γράψει ότι η κυβέρνηση που έρχεται δεν είναι η κυβέρνηση της αριστεράς αλλά κυβέρνηση σωτηρίας και επειδή είναι κυβέρνηση σωτηρίας, μπορούμε να συνεργαστούμε και με τη λαϊκή δεξιά. Κατά συνέπεια δεν είχα καμία αντίρρηση και συναινούσα να γίνει η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και μικρότερων δυνάμεων και  κινήσεων όπως είναι το «Πράττω»

Τα μνημόνια τελείωσαν και ερχόμαστε σε μία νέα φάση διακυβέρνησης στην οποία χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί η δημοκρατική παράταξη, να υπάρξει μία συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις σοσιαλιστικές – σοσιαλδημοκρατικές και ένα διαφορετικό πρόγραμμα.  Εκεί θεωρητικά, δεν συμφωνούσαμε», σημείωσε.

Όσον αφορά για τη σχέση του με τον Πρωθυπουργό απάντησε:

«Εχω μία εκτίμηση βαθιά στο ταλέντο και στα χαρίσματα του κ. Τσίπρα  αλλά έχω και τις απόψεις μου για τις πολιτικές αδυναμίες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή