Φανουρόπιτα με σοκολάτα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φανουρόπιτα, εμπλουτισμένη με αμυγδαλόσκονη, ψήνεται σε μεγάλο ταψί και βγαίνει επίπεδη και λεπτή, σαν βάση για τούρτες.

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 50΄, Ψήσιμο: 12΄ Αναμονή: 3-4 ώρες

 

Υλικά (για 2 φόρμες 10 x 20 εκ.)

Για τη φανουρόπιτα

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 160 γρ. ελαιόλαδο
  • 160 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για την κρέμα

  • 225 γρ. σοκολάτα γάλακτος, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 300 γρ. κουβερτούρα με 50% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 5-6 σταγόνες μαστιχέλαιο (σε μπακάλικα με χιώτικα προϊόντα) ή 1/2 κουτ. γλυκού κρύσταλλοι μαστίχας, κοπανισμένοι (με λίγη ζάχαρη), σε σκόνη

Διαδικασία

Φανουρόπιτα: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού. Ρίχνουμε όλα μαζί τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30 x 40 εκ. και απλώνουμε το μείγμα (θα πρέπει να έχει λεπτό πάχος, περίπου μισό εκατοστό). Ψήνουμε στους 180°C για 12 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα: Βάζουμε και τις δύο κουβερτούρες μαζί σε ένα μπολ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και, μόλις πάρει βράση, την αποσύρουμε και την αδειάζουμε πάνω από τις κουβερτούρες. Ομογενοποιούμε πολύ καλά ανακατεύοντας με μια μαρίζ ή, ακόμα καλύτερα, με ένα μπλέντερ χειρός και προσθέτουμε το μαστιχέλαιο. Απλώνουμε τη σοκολατένια κρέμα σε ένα ταψί, την καλύπτουμε με μια λαδόκολλα ή με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί (περίπου 1-2 ώρες).

Συναρμολόγηση: Κόβουμε τη φανουρόπιτα στη μέση (κάθετα προς τη μεγάλη πλευρά της) κι έπειτα κάθε κομμάτι σε τρεις λωρίδες. Θα συναρμολογήσουμε δύο γλυκά, σε δύο ίδιες μακρόστενες φόρμες του κέικ με διαστάσεις περίπου10 x 20 εκ. Τοποθετούμε στο κάτω μέρος κάθε φόρμας μια λωρίδα φανουρόπιτας. Από πάνω απλώνουμε λίγη από την κρέμα σοκολάτας (περίπου το 1/4). Συνεχίζουμε με άλλη μία λωρίδα φανουρόπιτας, ξανά κρέμα σοκολάτας και τελειώνουμε με φανουρόπιτα. Αφήνουμε τα γλυκά στο ψυγείο για 2 ώρες, να παγώσουν καλά. Κόβουμε σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή