Εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση των υποβρυχίων – Για ποιους προτάθηκε ενοχή

Εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση των υποβρυχίων – Για ποιους προτάθηκε ενοχή

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενοχή πολλών εκ των βασικών κατηγορουμένων για την υπόθεση των υποβρυχίων πρότεινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας Ελευθερία Παντελάκη για τα αδικήματα – κατά περίπτωση- της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της δωροδοκίας.

Ειδικότερα η εισαγγελέας μετά από πολύμηνη διαδικασία πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της ενεργητικής δωροδοκίας, καθώς, όπως τόνισε, από τη διαδικασία προέκυψε ότι επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στο κέντρο λήψης αποφάσεων αναφορικά με τις παραγγελίες των υποβρυχίων.

Επίσης η εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαγεί για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ο Ιωάννης Μπέλτσιος, διότι δεν βρέθηκαν σε δικό του λογαριασμό χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά να κηρυχθεί ένοχος για την πράξη της δωροδοκίας, για μίζες που προωθήθηκαν στον τότε υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ενοχή πρότεινε επίσης και για τους τραπεζίτες Φάνη Λυγινό  και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, για τον Λυγινό για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για τον Όσβαλντ για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα.

Σε ότι αφορά τον Μιχάλη Ματαντό, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και την απαλλαγή του για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας λόγω δεδικασμένου στη Γερμανία.

Επίσης, πρότεινε την ενοχή του Αντώνη Κάντα και του Παναγιώτη Ευσταθίου,  σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ωστόσο, πρότεινε να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά που έχουν ζητήσει. Συγκεκριμένα, πρότερος βίος και παροχή στοιχείων για Κάντα και ειλικρινής μετάνοια για Ευσταθίου. Την ενοχή πρότεινε και για τον Σπύρο Μεταξά.

Αντίθετα, η Εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού καθώς επίσης και στελεχών της SUNLIGHT  για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των Υποβρυχίων, κρίνοντας ότι η εταιρία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία, ενώ απαλλακτική ήταν η πρόταση της και για τους  Σπύρο Τραυλό, Αντώνη Χάγια, Εμμ. Σαρτζετάκη και Αλ. Παπαντωνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή