ΗΠΑ – Εκλογές: Γυναίκες και μειονότητες άλλαξαν τον χάρτη

ΗΠΑ – Εκλογές: Γυναίκες και μειονότητες άλλαξαν τον χάρτη

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχασε απλώς τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τον έχασε από ένα κύμα νέων γυναικών, μαύρων, μουσουλμάνων, Ινδιάνων, ισπανόφωνων, ομοφυλοφίλων που εναντιώθηκαν στον ρατσισμό, στον σεξισμό και στον μισογυνισμό του, αλλά και στην οικονομική πολιτική του.

Στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων περίπου το ένα τρίτο των βουλευτών είναι γυναίκες, αναλογία-ρεκόρ στην ιστορία της ανδροκρατούμενης αμερικανικής πολιτικής. Δύο εξ αυτών, η Ρασίντα Τλαΐμπ και η 35χρονη πρόσφυγας από τη Σομαλία Ιλχάν Ομάρ είναι μουσουλμάνες, ενώ άλλες δύο, η Ντέμπι Χάαραντ και η Σάρις Ντέιβιντς είναι Ινδιάνες. Χρειάστηκαν πέντε και πλέον αιώνες από την κατάκτηση της αμερικανικής ηπείρου προκειμένου Ινδιάνες να εκπροσωπηθούν στην αμερικανική Βουλή, αλλά τουλάχιστον η αναμονή άξιζε τον κόπο: η ομοφυλόφιλη Ντέιβιντς εξελέγη στο Κάνσας, την πολιτεία που θεωρείται η καρδιά της συντηρητικής Αμερικής και η οποία στις προεδρικές εκλογές είχε εκλέξει με μεγάλα ποσοστά Ντόναλντ Τραμπ.

Στη Νέα Υόρκη, η 29χρονη Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτές, οπαδός του δημοκρατικού σοσιαλισμού, έγινε η νεότερη γυναίκα βουλευτής στην αμερικανική ιστορία, ενώ έτερη εκπρόσωπος του προοδευτικού ρεύματος του Δημοκρατικού Κόμματος, η Αγιάνα Πρέσλεϊ, έγινε η πρώτη μαύρη βουλευτής που εκπροσωπεί τη Μασαχουσέτη.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Φλόριντα και σε τέσσερις ακόμη πολιτείες υπόσχονται ότι οι τάσεις αυτές θα ενισχυθούν στο μέλλον. Στη Φλόριντα εγκρίθηκε η επαναφορά των πολιτικών δικαιωμάτων φυλακισμένων που έχουν εκτίσει τις ποινές τους, απόφαση με την οποία εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους 1,4 εκατ. αποκλεισμένοι ψηφοφόροι, κυρίως μαύροι. Μέτρα που καταπολεμούν τους αποκλεισμούς ψηφοφόρων υπερψηφίστηκαν σε τέσσερις ακόμη πολιτείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή