ΗΠΑ: Διχασμός και στο Κογκρέσο

ΗΠΑ: Διχασμός και στο Κογκρέσο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διχασμένη Αμερική απέκτησε ένα διχασμένο Κογκρέσο. Αυτή ήταν η έκβαση των πιο παθιασμένων, των πιο κρίσιμων και των πιο ακριβών ενδιάμεσων εκλογών, καθώς οι Δημοκρατικοί άλωσαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί γλύκαναν το πικρό χάπι της ήττας, διατηρώντας τον έλεγχο της Γερουσίας.

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχιζόταν χθες το βράδυ, με αρκετές εκλογικές περιφέρειες να μην έχουν δώσει ακόμη οριστικό αποτέλεσμα, καθώς η διαφορά μεταξύ των δύο στρατοπέδων ήταν οριακή. Ωστόσο οι Δημοκρατικοί είχαν ήδη ξεπεράσει τον μαγικό αριθμό των 218 εδρών, που τους εξασφάλιζε απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και ευελπιστούσαν ότι θα πλησιάσουν τις 230 έδρες σε σύνολο 435. Αντίστοιχα, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν ήδη εκλέξει 51 γερουσιαστές σε σύνολο 100 και φαίνονταν βέβαιοι ότι θα διευρύνουν την προηγούμενη, οριακή πλειοψηφία τους (51-49) στο σώμα. Η προσέλευση στις κάλπες έφθασε το ποσοστό 49%, που αποτελεί ρεκόρ 100 χρόνων, γεγονός δηλωτικό της πόλωσης που έβαλε τη σφραγίδα της στη φετινή αναμέτρηση.

Το αποτέλεσμα, που δικαίωσε τις δημοσκοπήσεις, άφησε γλυκόπικρη γεύση στους Δημοκρατικούς, διαψεύδοντας τις προσδοκίες τους για ένα σαρωτικό «γαλάζιο τσουνάμι» που θα σήμαινε την αρχή του τέλους για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κύμα μεταστροφής

Ωστόσο, αν και δεν υπήρξε «τσουνάμι», το κύμα της μεταστροφής υπέρ των Δημοκρατικών υπήρξε αδιαμφισβήτητο, όπως υποδηλώνουν και τα σημαντικά κέρδη τους στη μάχη για τους κυβερνήτες των πολιτειών. Οι αντίπαλοι του Τραμπ κέρδισαν επτά πολιτείες περισσότερες από την προηγούμενη φορά, γεγονός που έχει τη σημασία του για τις προεδρικές εκλογές του 2020, καθώς οι πολιτειακές αρχές καθορίζουν τις εκλογικές περιφέρειες.

Σε μια πολύωρη και επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «αψηφά τα ιστορικά προηγούμενα», που θέλουν το κόμμα του προέδρου να χάνει κατά κράτος τις ενδιάμεσες εκλογές. Ερωτηθείς για τα διδάγματα που αποκόμισε, απάντησε ότι το βασικό του συμπέρασμα ήταν ότι «ο κόσμος με αγαπάει». Επλεξε το εγκώμιο της επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή Νάνσι Πελόσι και εμφανίστηκε διατεθειμένος να αναζητήσει συναινέσεις με τους Δημοκρατικούς σε ζητήματα όπως τα έργα υποδομών, το κόστος των φαρμάκων και το περιβάλλον. Δεν παρέλειψε όμως να τους απειλήσει ότι, αν ξεκινήσουν διαδικασίες παραπομπής του μέσω της Βουλής, θα απαντήσει με ανάλογες κινήσεις εναντίον Δημοκρατικών μέσω της Γερουσίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Μάικ Πενς θα είναι και πάλι υποψήφιος για την αντιπροεδρία, στο πλευρό του, στις προεδρικές εκλογές του 2020, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον δημοσιογράφου του CNN, χαρακτηρίζοντάς τον «αγενή» και «ντροπή για το κανάλι του».

Παραιτήθηκε ο Τζεφ Σέσιονς

Παραιτήθηκε χθες ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ύστερα από περίπου ένα χρόνο έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων, αλλά και προσωπικών επιθέσεων εξαιτίας της απόσυρσής του από τη διερεύνηση της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές. Ο Σέσιονς ανακοίνωσε την παραίτησή του σε επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο, στην οποία αναφέρει ότι η παραίτηση έρχεται «κατόπιν αιτήματός σας». Ο Τραμπ σε ένα ξεχωριστό «τιτίβισμα» ανακοίνωσε ότι διορίζει τον αρχηγό του επιτελείου του Σέσιονς, Μάθιου Γουΐτακερ, ως εκτελούντα καθήκοντα του υπουργού Δικαιοσύνης. Η παραίτηση Σέσιονς είναι η αποκορύφωση της τοξικής σχέσης με τον Αμερικανό πρόεδρο, η οποία διαμορφώθηκε ήδη από την αρχή της ταραχώδους θητείας του υπουργού Δικαιοσύνης, όταν αποσύρθηκε από τη διερεύνηση του πιθανού συντονισμού ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία Τραμπ και στη Ρωσία. Ο Τραμπ επέρριψε στην απόφαση του Σέσιονς τις ευθύνες για τον διορισμό του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος ανέλαβε τη διερεύνηση του ρόλου που διαδραμάτισε η Ρωσία στις αμερικανικές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή