Προς νέο θεσμικό πλαίσιο για τους εμβολιασμούς

Προς νέο θεσμικό πλαίσιο για τους εμβολιασμούς

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποσύνδεση της εγγραφής και της φοίτησης στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο από τον εμβολιασμό εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Οπως ανέφεραν χθες τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, σε συνεδρίαση ενημέρωσης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την εμβολιαστική πολιτική της χώρας, ο εμβολιασμός ως προϋπόθεση για την εγγραφή στο σχολείο, όπως αυτός ισχύει νομικά από το 1998 στη χώρα, αποτελεί «διγλωσσία» για το νομικό καθεστώς της χώρας, αφού δεν υπάρχουν συνέπειες για όποιο παιδί δεν έχει εμβολιαστεί, δημιουργεί κάθε χρόνο στην αρχή της σχολικής χρονιάς προστριβές ανάμεσα στα σχολεία και στους γονείς. Επιπλέον, το εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως αυτό ορίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, είναι πλέον πολύ πιο πολύπλοκο σε σχέση με το 1998 και ένας εκπαιδευτικός δεν είναι σε θέση να κρίνει εάν ένα παιδί έχει κάνει όλα τα εμβόλια.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η επιτροπή έχει προτείνει στο υπουργείο Υγείας αφενός να αποσυνδεθεί η εγγραφή στο σχολείο από τον εμβολιασμό, αφετέρου να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Υγείας να ορίσει υποχρέωση εμβολιασμού για συγκεκριμένο βραχύ διάστημα και για συγκεκριμένο εμβόλιο, κατόπιν εισήγησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα την δικαιολογούν.

Σχολιάζοντας την πρακτική της καθιέρωσης υποχρεωτικού εμβολιασμού σε μόνιμη βάση που έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες, οι ειδικοί επιστήμονες εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις τονίζοντας ότι η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι όπου εφαρμόζεται οδηγεί σε πόλωση της κοινωνίας και συνεπώς τρέφει το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι η καλύτερη λύση είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή