Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι;

Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι;

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να χαρακτηρίσει τεράστια επιτυχία το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στη χώρα του. Αναμενόμενο, αφού η προεκλογική μάχη δόθηκε γύρω από το πρόσωπό του, ο ίδιος πήρε ενεργό μέρος, προσδίδοντας έντονο διχαστικό τόνο, που άλλωστε είναι και ιδιαίτερο γνώρισμά του, μεταξύ άλλων βέβαια. Στην πραγματικότητα –και στην καλύτερη περίπτωση γι’ αυτόν– το αποτέλεσμα μοιάζει με μισοάδειο, ή μισογεμάτο ποτήρι, ανάλογα από την πλευρά στην οποία βρίσκεται ο κριτής. Και πάντως, δεν πρόκειται για θρίαμβο του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ και των Ρεπουμπλικανών. Ακόμη και ο ισχυρισμός περί νίκης συζητείται. Ευτυχώς…

Οπως είναι γνωστό, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν με σχετική άνεση την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ύστερα από οκτώ χρόνια κυριαρχίας των Ρεπουμπλικανών, αλλά οι τελευταίοι αύξησαν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία, την οποία είχαν κατακτήσει οριακά στις ενδιάμεσες εκλογές του 2014. Πρόκειται για εξέλιξη που είχε προβλεφθεί από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και τους αναλυτές προεκλογικά, ασφαλώς δεν σημαίνει ότι σύσσωμος ο αμερικανικός λαός ύψωσε το ανάστημά του απέναντι στον τραμπισμό, από την άλλη πλευρά όμως έβαλε «δύσκολα» στον πρόεδρό του για τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του. Ο Τραμπ μάλλον θα το αισθανθεί αυτό στο πετσί του, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τις διάφορες έρευνες που γίνονται και τον αφορούν, αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει.

Είναι γεγονός ότι δεν ήταν η οικονομία που διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο στις ενδιάμεσες εκλογές. Αλλωστε, δεν είχε πρωταρχικό ρόλο και στις προεδρικές εκλογές του 2016, που έφεραν τον Ντονάλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Τον πρωταρχικό ρόλο διαδραμάτισαν όσα εκφράζει ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος και με αυτή την έννοια ο αμερικανικός λαός δείχνει να είναι βαθιά διχασμένος. Το αντιτραμπικό τσουνάμι, στο οποίο ήλπιζαν οι φιλελεύθεροι αντίπαλοι του Τραμπ μέχρι κάποιο χρονικό σημείο πριν από τις εκλογές –όχι όμως τις τελευταίες εβδομάδες– δεν εκφράστηκε ποτέ στην κάλπη, όμως ούτε ο τελευταίος μπόρεσε να ανατρέψει τη λαϊκή ψήφο του 2016, που στην πλειοψηφία είχε πάει με τη Χίλαρι Κλίντον και τους Δημοκρατικούς τότε. Απόδειξη ότι οι εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων που έγιναν σε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ ανέδειξαν νικητές τους Δημοκρατικούς.

Σε πρώτη ανάγνωση, υποδηλώνει αντίφαση το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικανοί τα κατάφεραν πολύ καλύτερα στις 35 έδρες της Γερουσίας που τέθηκαν προς διεκδίκηση στις ενδιάμεσες εκλογές. Απαιτείται όμως μεγαλύτερη ανάλυση για να εξαχθεί συμπέρασμα. Ανάλυση που θα λαμβάνει υπόψη τις πολιτείες όπου έγινε η εκλογή, το μέγεθός τους και τις προσωπικότητες των υποψηφίων, μεταξύ άλλων. Το τι θα γίνει στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2020 θα εξαρτηθεί επίσης, σε μεγάλο βαθμό, από τις επιδόσεις των Δημοκρατικών τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς και από την ηγεσία που θα αναδείξουν. Προς το παρόν, όσοι βδελύσσονται τον Ντόναλντ Τραμπ και τη συμπεριφορά του μπορούν να πάρουν μία ανάσα. Αλλά όχι βαθιά ανάσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή