Η εποχή των άκρων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισήλθε η Δύση μία φορά ακόμη σε περίοδο των άκρων, του διχασμού της πλέον ανηλεούς μορφής, όπως πιστοποιήθηκε στις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης Τρίτης στις ΗΠΑ, για την ανανέωση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατήγαγε πολιτική νίκη σημαντικότατη, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι επί δύο μήνες σφυροκοπείτο από τα συστημικά ΜΜΕ. Ανεδείχθη ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Το Κόμμα των Δημοκρατικών ριζοσπαστικοποιήθηκε. Η εκλογή πολλών γυναικών είναι εντυπωσιακή και αυτό πιστοποιεί το γεγονός ότι η Χίλαρι Κλίντον ηττήθηκε στις εκλογές όχι λόγω φύλου, αλλά διότι εξέφραζε το απωθητικό πλέον για το αμερικανικό κατεστημένο. Το κυριότερο είναι ότι δεν ανεδείχθη ηγετική μορφή των Δημοκρατικών για να αντιπαραταχθεί στον κ. Τραμπ στο τέλος της προεδρικής θητείας. Η άμεση εμπλοκή του απελθόντος προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά την προεκλογική περίοδο υπήρξε γεγονός πρωτοφανές, δηλωτικό ενδείας στο ηγετικό επίπεδο.

Αυτά αφορούν τις ΗΠΑ, φυσικά, αλλά όχι μόνον. Ο αντισυστημικός ιός αμφισβητήσεως της από ετών διαμορφωθείσης κατεστημένης τάξης πραγμάτων έχει ήδη διαδοθεί και στην Ευρώπη και θα ενισχυθεί ενδεχομένως. Διότι από τον τελευταίο Πόλεμο, ο τόνος που κυριαρχεί στη Δύση δίδεται από τις ΗΠΑ. Εκεί διαμορφώνεται η τάση αλλαγής και ακολουθεί η διασπορά των ιδεών και συμπεριφορών, παντού.

Με την Ευρώπη σε προεκλογική περίοδο ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου, παρατηρούνται ήδη ενδιαφέρουσες διαμορφώσεις. Η ηγέτις της γαλλικής αντισυστημικής Δεξιάς Μαρίν Λεπέν προηγείται πρώτη φορά έναντι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Στην Ιταλία η «Λέγκα» αυξάνει διαρκώς τα ποσοστά της και το γερμανικό εθνικιστικό κόμμα της AfD εκπροσωπείται, πλέον, σε όλα τα τοπικά κοινοβούλια της Γερμανίας. Παρέλκει η αναφορά σε Πολωνία και Ουγγαρία, όπως επίσης τα σημαντικά ποσοστά της σκληρής Δεξιάς σε Ολλανδία, Σουηδία και Αυστρία.

Στην Ελλάδα, το κλίμα διχασμού ίσως προσλάβει διαστάσεις τερατώδεις. Η αντιπαράθεση είναι εδώ μεταξύ Αριστεράς και Κεντροδεξιάς, από την οποία πιθανόν να ωφεληθεί η Χρυσή Αυγή. Διεταράχθη η ισορροπία στη Δύση. Η μετριοπάθεια εξέλιπε. Η σύγκρουση αποδεσμεύει μη ελεγχόμενες δυνάμεις. Είναι ο αιώνας της ασταθείας και των άκρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή