Economist για Ρουβίκωνα: Πως μία ομάδα ταραχοποιών παραμένει ατιμώρητη

Economist για Ρουβίκωνα: Πως μία ομάδα ταραχοποιών παραμένει ατιμώρητη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βρετανικό περιοδικό, επισημαίνει ότι πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δείχνει ανοχή στις δραστηριότητες του Ρουβίκωνα, ελπίζοντας να καθησυχάσει τους αριστερούς ψηφοφόρους πως καίτοι εφαρμόζει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβάλει οι δανειστές στην Ελλάδα, το κόμμα παραμένει κατά βάθος ένα ριζοσπαστικό κίνημα.

«Η φτωχή και ταλαιπωρημένη γειτονιά των Εξαρχείων στο κέντρο των Αθηνών, γνωστή για τα μπαρ και τις ταβέρνες της, έχει από καιρό καταστεί στέγη μίας μικρής ταραχοποιού ομάδας που αυτοπεριγράφονται ως αναρχικοί. Βίαιες οδομαχίες λαμβάνουν χώρα τα Σαββατοκύριακα: οι εξτρεμιστές πετούν βόμβες μολότοφ στην αστυνομία που απαντά με δακρυγόνα, ενώ οι κάτοικοι -που υποφέρουν επί μακρόν- λένε ότι τα παράπονά τους αγνοούνται κατά κανόνα από τις Αρχές», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου που αναφερόμενος στη δράση του Ρουβίκωνα, προσθέτει τα εξής:

«Μία αναρχική ομάδα, ο Ρουβίκωνας, χρησιμοποιεί πιο έξυπνες μεθόδους για να κάνει την παρουσία του αισθητή. Έχοντας την έδρα του κοντά στην πλατεία των Εξαρχείων, περιοχή γεμάτη διακινητές ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων, ο Ρουβίκωνας στήνει επιθέσεις παρενόχλησης εναντίον πρεσβειών κυβερνητικών κτιρίων και γραφείων πολυεθνικών εταιριών. Τα μέλη του συνήθως δεν συλλαμβάνονται. Οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν τις πράξεις τους ως ‘εντελώς ασήμαντες’, ώστε να δικαιολογηθεί πλήρης διερεύνηση.

Όμως τα θύματα του Ρουβίκωνα διαφωνούν (…) Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δείχνει ανοχή στις δραστηριότητες του Ρουβίκωνα, ελπίζοντας να επαναβεβαιώσει τους αριστερούς ψηφοφόρους πως παρότι εφαρμόζει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβάλει οι δανειστές στην Ελλάδα, το κόμμα παραμένει κατά βάθος ένα ριζοσπαστικό κίνημα.

Όταν πέρυσι αστυνομικοί συνέλαβαν μέλη του ‘Ρουβίκωνα’ που εισέβαλαν στη Βουλή, ο Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος του Σώματος, κάλεσε τον υπουργό Δημοσίας Τάξης και έδωσε εντολή για την άμεση απελευθέρωσή τους, με το επιχείρημα ότι επρόκειτο για μία απλή πράξη διαμαρτυρίας.

Ωστόσο στελέχη της αντιτρομοκρατικής ανησυχούν ότι η ομάδα γίνεται κέντρο εκπαίδευσης για εξτρεμιστές. Κάποια μέλη του Ρουβίκωνα έχουν διασυνδέσεις με μέλη της ‘Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς’ μιας ομάδας που το 2010 είχε αποστείλει  εκρηκτικά δέματα  σε Ευρωπαίους πολιτικούς, ανάμεσα στους οποίους και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Οι επικεφαλής τους τώρα εκτίουν ποινές πολλών ετών στη φυλακή,  όμως ένα άλλο μέλος  περιμένει να δικαστεί  κατηγορούμενος για την αποστολή ενός παγιδευμένου δέματος στον  Λουκά Παπαδήμο, που διετέλεσε επίσης για λίγο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή