Υπ. Εσωτερικών Αλβανίας: «Ανεπιθύμητοι 52 Ελληνες που πήγαν στην κηδεία Κατσίφα»

Υπ. Εσωτερικών Αλβανίας: «Ανεπιθύμητοι 52 Ελληνες που πήγαν στην κηδεία Κατσίφα»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεπιθύμητοι κηρύχθηκαν από την κυβέρνηση της Αλβανίας 52 από τους Ελληνες πολίτες που συμμετείχαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Eσωτερικών της Αλβανίας, τονίζεται ότι κηρύσσονται ανεπιθύμητα «52 άτομα ελληνικής ιθαγένειας, για οργανωμένη δράση σε βάρος της κυριαρχίας της Αλβανικής Δημοκρατίας καθώς και για προκλητικές εκδηλώσεις και δηλώσεις κατά της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας ηρεμίας της χώρας». Οι 52 κατηγορούνται για «απαράδεκτη, χυδαία και επικίνδυνη» πρόκληση κατά του αλβανικού κράτους και «κατάχρηση του σεβασμού μας και των παραδοσιακών αλβανικών κανόνων υποδοχής σε περίπτωση πένθους και μετέτρεψαν ένα νεκρώσιμο τελετουργικό, που πρέπει να ενώνει, σε απαράδεκτη εκδήλωση εξτρεμισμού».

Δεν διευκρινίζεται η ακριβής χρονική διάρκεια του χρόνου για τον οποίο απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα για τους συγκεκριμένους 52, ωστόσο περιγράφονται ως συμμετέχοντες σε «εξτρεμιστικές εκδηλώσεις». «Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει τη σωφροσύνη μας ως αδυναμία και κανείς αλλοδαπός δεν μπορεί να παραβιάσει, χωρίς να υποστεί τις συνέπειες, τον νόμο, τις παραδόσεις και τη φιλοξενία αυτής της χώρας», αναφέρεται. Ο αλβανικός νόμος, βάσει του οποίου οι 52 κηρύσσονται personae non gratae, είναι ο 108/2013 και έχει σκοπό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, «να υπερασπίσει τα σημαντικά κρατικά συμφέροντα που έχουν σχέση με την εθνική ασφάλεια, να διατηρήσει άθικτες τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, συγκεκριμένα τις φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, δεσμευόμενο να προστατεύσει και διασφαλίσει από κάθε άποψη τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την πολύτιμη, ιστορικά αρμονική παρουσία της μειονότητας αυτής στους κόλπους της αλβανικής κοινωνίας».

Νωρίτερα, ανάρτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα στο Facebook προκαλούσε τις αντιδράσεις κομμάτων στην Ελλάδα (Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ). Απαντώντας σε σχόλιο χρήστη του Facebook, ο κ. Ράμα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το δικό μας κράτος δεν πολεμάει ούτε με νεκρόφιλους ούτε με προβοκάτορες σε κηδείες. Οποιος ήρθε για να προκαλέσει, μπήκε, ντρόπιασε τη δική του σημαία και βγήκε». Και πρόσθεσε, απαντώντας στο σχόλιο, ότι «μη χρησιμοποιείς τον όρο “ο Ελληνας”, γιατί είναι τόσο απεχθές όσο και όταν στην άλλη πλευρά χρησιμοποιούν περιφρονητικά τον όρο “ο Αλβανός”. Η ελληνική μειονότητα, οι καλοσυνάτοι κάτοικοι στους Βουλιαράτες δεν είναι “ο Ελληνας”, είναι σεβαστοί και αναντικατάστατοι πολίτες της Αλβανίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή