Το σίριαλ των αναδρομικών οδηγεί τους συνταξιούχους σε απόγνωση

Το σίριαλ των αναδρομικών οδηγεί τους συνταξιούχους σε απόγνωση

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν τέλος το μπέρδεμα, η ταλαιπωρία αλλά και η εξαπάτηση 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, που βλέπουν μπροστά στα μάτια τους να εξελίσσεται σε «θρίλερ» το σίριαλ που αφορά την περικοπή των συντάξεών τους, τόσο κατά το παρελθόν όσο και στο άμεσο μέλλον. Αλλωστε, η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν βάζει στο κάδρο της βασικής κυβερνητικής διεκδίκησης για μη εφαρμογή των νέων περικοπών στις συντάξεις, ως παράγοντα κινδύνου, και τις συνεχείς δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά.

Καθημερινά, δημοσιοποιούνται δικαστικές αποφάσεις που πρωτόδικα κηρύσσουν αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων που επέβαλαν περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους και κατήργησαν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας. Οι νομικοί υπολογίζουν ότι τουλάχιστον άλλες 1.700 αγωγές συνταξιούχων περιμένουν στην πρώτη σειρά για να εκδικαστούν πρωτόδικα. Μάλιστα, εκτιμούν πως κάποιες εξ αυτών, τουλάχιστον 100, θα έχουν δικαστεί έως το τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή, άλλες δεκάδες χιλιάδες αγωγές κατατίθενται καθημερινά από δικηγορικά γραφεία, με το κόστος να κυμαίνεται από 30 έως και 200 ευρώ το «κεφάλι». Αυτές, ενδέχεται να δικαστούν (πρωτόδικα) μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια. Αλλά και στον ΕΦΚΑ, οι αιτήσεις με τις διεκδικήσεις συνταξιούχων για την επιστροφή των αναδρομικών ξεπέρασαν τις 450.000 και εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσει και τις 700.000.

Μπαράζ προσφυγών και αιτήσεων παρατηρείται και από κληρονόμους συνταξιούχων που απεβίωσαν, ενώ υπάρχουν «ειδικοί» που προτρέπουν ακόμη και τους νέους συνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που πήραν τη σύνταξή τους με βάση το νέο ασφαλιστικό, να υποβάλουν αιτήσεις στον ΕΦΚΑ αλλά και στο επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ, καθώς προεξοφλούν ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα κριθεί και αυτός αντισυνταγματικός. Ο συνωστισμός των συνταξιούχων στα κατά τόπους υποκαταστήματα των Ταμείων, σε συλλόγους και δικηγορικά γραφεία, προκειμένου μαζικά να υποβάλουν αιτήσεις και αγωγές για την επιστροφή των αναδρομικών, ανάγκασε τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να ανακοινώσει ότι από αύριο Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής θα γίνονται αποδεκτές μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για την επιστροφή των αναδρομικών στην κύρια και την επικουρική σύνταξη. Ηλεκτρονικές αιτήσεις από αύριο θα δέχεται και το ΕΤΕΑΕΠ.

Σε αυτό το αδιανόητο σκηνικό ταλαιπωρίας, η κυβέρνηση επιλέγει να κρατά τους συνταξιούχους ομήρους, επικαλούμενη πολύπλοκες νομικές διαδικασίες, την ίδια στιγμή που, υπό το πρίσμα μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, βάζει στο τραπέζι υποσχέσεις για προσλήψεις, επιδόματα και νέα κοινωνικά μερίσματα με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργείται κάθε φορά…

Στο υπουργείου Εργασίας, αφού άνοιξαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα, με στόχο να «αποσυμπιέσουν το σύστημα», σημειώνουν πλέον ότι το θέμα, όταν αντιμετωπιστεί, θα καλύψει με τον ίδιο τρόπο το σύνολο των δικαιούχων, είτε έχουν υποβάλει αίτηση ή αγωγή είτε όχι. Αλλωστε, όπως ξεκαθαρίζουν και οι δικηγόροι, οι αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ γίνονται με στόχο να διακοπεί η παραγραφή, και στην πράξη αναμένεται να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης και όχι ως μέσο διεκδίκησης των αναδρομικών.

Να σημειωθεί εδώ πως οι συνταξιούχοι που είχαν υποβάλει αγωγές πριν από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, τον Ιούνιο του 2015, δικαιούνται αναδρομικά από 1/1/2012 έως και την ημερομηνία υποβολής της αγωγής. Αυτές είναι, κατά κύριο λόγο, οι υποθέσεις που εκδικάζονται τώρα και βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Οσοι συνταξιούχοι κινήθηκαν δικαστικά από τον Ιούλιο του 2015 και μετά, βρίσκονται «μπλεγμένοι» μεταξύ απόφασης του ΣτΕ και νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να ανακόψει το κύμα των διεκδικήσεων. Δικαστήρια επιδικάζουν επιστροφές ποσών, από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δικηγόρων, υπάρχουν αποφάσεις που τα αναδρομικά εκτείνονται και μετά την ψήφιση του επίμαχου νόμου, ήτοι τις 13 Μαΐου 2016.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε την εβδομάδα που φεύγει και αφορά τα αναδρομικά των ενστόλων, φωτογράφησε και το σκεπτικό που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή