Η ζήτηση από ξένους αύξησε τις τιμές των κατοικιών

Η ζήτηση από ξένους αύξησε τις τιμές των κατοικιών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 ετών αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών κατά τη διάρκεια του φετινού τρίτου τριμήνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι αξίες αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σηματοδοτώντας παράλληλα και το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο ανόδου. Παράλληλα, η ΤτΕ αναθεώρησε προς τα πάνω και την αύξηση των δύο προηγούμενων τριμήνων. Ειδικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο, η αύξηση ήταν 0,3% (από 0,1% με βάση τα προσωρινά στοιχεία) και κατά το δεύτερο τρίμηνο, η άνοδος άγγιξε το 1,2% (από 0,8% που είχε ανακοινωθεί αρχικά). Σημειωτέον ότι το 2017 οι τιμές μειώθηκαν κατά 1%, με αποτέλεσμα η συνολική πτώση από το 2008 να αγγίζει το 42%.

Πρωταγωνιστής της ανόδου κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν η Αθήνα, όπου η αύξηση άγγιξε το 3,7% (από 1,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο). Αντίστοιχα, αύξηση κατά 1,9% σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, κατά 1,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας και κατά 1,6% στις υπόλοιπες περιοχές (κυρίως παραθεριστικά σημεία με υψηλή συγκέντρωση εξοχικών κατοικιών). Κατά το τρίμηνο, οι νεόδμητες κατασκευές κατέγραψαν ετήσια αύξηση της τάξεως του 2,9%, ενώ τα παλαιότερα ακίνητα σημείωσαν μικρότερη αύξηση κατά 2,2%. Βασικός λόγος της αυξητικής πορείας των τιμών των κατοικιών έπειτα από μια δεκαετία συνεχούς πτώσης, είναι η ζήτηση από ξένους αγοραστές, κυρίως για διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Κατά το φετινό οκτάμηνο (περίοδος Ιανουαρίου – Αυγούστου), ο αριθμός των συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων που έχουν κατατεθεί στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών έχει καταγράψει αύξηση της τάξεως του 60%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μάλιστα, όπως προκύπτει, ο ρυθμός των συναλλαγών καταγράφει αυξητική τάση, καθώς κατά το πρώτο πεντάμηνο η άνοδος σε ετήσια βάση διαμορφωνόταν σε 50%. Αντίστοιχα, το 2017 είχε σημειωθεί αύξηση των αγοραπωλησιών της τάξεως του 18%, ενώ το 2016 η άνοδος είχε ανέλθει σε 27,7%.

Πρόκειται λοιπόν για μια σαφή και συνεχιζόμενη τάση της αγοράς κατοικίας, η οποία οφείλεται στην εκτόξευση της δημοφιλίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέσω ψηφιακών πλατφορμών όπως η Airbnb. Οι ξένοι επενδυτές κινούνται για την απόκτηση διαμερισμάτων στην Αθήνα για μια σειρά από λόγους, αρχής γενομένης από το χαμηλό κόστος, καθώς η μέση πτώση των αξιών στην ελληνική πρωτεύουσα διαμορφώνεται σε 44% από το 2009 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, τα ακίνητα που αποτελούν τους «στόχους» των εν λόγω επενδυτών έχουν καταγράψει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες, οι οποίες προσέγγισαν το 55%-60% σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς πρόκειται κατά κύριο λόγο για διαμερίσματα ηλικίας άνω των 30-40 ετών, τα οποία χρήζουν εκτεταμένων εργασιών επισκευής και ανακαίνισης. Εκτός από το χαμηλό κόστος κτήσης, σημαντικός παράγοντας είναι και το δέλεαρ πιθανών μελλοντικών υπεραξιών, με αρκετούς επενδυτές να προσδοκούν σε μεταπώληση των ακινήτων που απέκτησαν σε υψηλότερες τιμές σε λίγα χρόνια.

Εκτός από τον παράγοντα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σημαντική ώθηση έχει προσφέρει και το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής («χρυσή βίζα») σε πολίτες εκτός Ε.Ε. Μόνο κατά το τρέχον έτος, υπολογίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 660 αγοραπωλησίες με στόχο την απόκτηση βίζας, ενώ σε αναμονή έγκρισης βρίσκονται δεκάδες ακόμα σχετικές συναλλαγές. Οι αγοραστές κινούνται και στην περίπτωση αυτή, με στόχο κυρίως την εκμετάλλευση του ακινήτου μέσω μίσθωσης, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις ενδιαφέρονται περισσότερο για μακροχρόνιες μισθώσεις προς ελληνικά νοικοκυριά και λιγότερο για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή