Βορίδης και Σαλμάς στο στόχαστρο ΣΥΡΙΖΑ

Βορίδης και Σαλμάς στο στόχαστρο ΣΥΡΙΖΑ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οδό της «περαιτέρω διερεύνησης» τυχόν αδικημάτων, αυτή τη φορά για τον πρώην υπουργό Μ. Βορίδη και τον Μάριο Σαλμά, και ειδικά για το θέμα των αρθροσκοπήσεων, «δείχνουν», με το τμήμα του πορίσματός τους που μοιράστηκε χθες στα κόμματα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το χώρο της Υγείας. Το τμήμα αυτό του πορίσματος πρόκειται, ως γνωστόν, να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής.

Εκείνο το οποίο σχολιάστηκε χθες είναι το γεγονός ότι, συγκριτικώς με το πρώτο τμήμα που συζητήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση και αφορούσε το «Ερρίκος Ντυνάν», οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν αναφέρουν με τρόπο ρητό εάν προτείνουν η περαιτέρω διερεύνηση να γίνει από τη Δικαιοσύνη –όπως ζητούσαν στην πρώτη περίπτωση– ή από τη Βουλή, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η συγκρότηση Προανακριτικής (επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης). Στο πλαίσιο αυτό, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι, στην εισαγωγή του πορίσματός τους για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μνημονεύουν το έγγραφο της ποινικής δικογραφίας που έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, για τον κ. Βορίδη, στο πόρισμα μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «ελέγχεται πρωτίστως για τον πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο της απόφασης του ΚΕΣΥ, την παράκαμψη και αγνόηση των αντιρρήσεων που του εξέφρασαν οι διευθύνσεις του υπουργείου Υγείας». Για τον κ. Σαλμά, αφού αναφέρεται ότι κατά την επίμαχη περίοδο «δεν ασκούσε δημόσια εξουσία», προστίθεται πως ελέγχεται «για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά με σκοπό την προώθηση της μεθόδου της διαγνωστικής αρθροσκόπησης», ενώ επιπροσθέτως υποστηρίζεται πως «εκμεταλλεύθηκε (την κατάσταση) με σκοπό το οικονομικό όφελος μιας καταφανώς υπερκοστολογημένης ιατρικής πράξης». Συμπερασματικά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για περιπτώσεις τυπικής διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ενώ ζητούν και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών δύο εταιρειών οι οποίες είχαν σχέση με τις επίμαχες εξετάσεις.

Η συζήτηση και αυτού του δεύτερου τμήματος του πορίσματος (ακολουθούν ακόμα δύο, για τα φάρμακα και το ΚΕΕΛΠΝΟ) αναμένεται να εξελιχθεί εν μέσω πολιτικής έντασης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επισημαίνει, πέραν όλων των άλλων, ότι η έρευνα για την αναζήτηση τυχόν πολιτικών ευθυνών θα πρέπει να συνεχιστεί και για πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας επί των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς –όπως σημειώνεται– οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν μετά το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή