Ενταλμα σύλληψης για Γκρούεφσκι

Ενταλμα σύλληψης για Γκρούεφσκι

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της προώθησης των αλλαγών που σχεδιάζονται, μέσω της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, έκανε η Βουλή της ΠΓΔΜ. Σειρά επιτροπών, περιλαμβανομένης της κοινοβουλευτικής επιτροπής συνταγματικών θεμάτων, υπό τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ενέκρινε τα προσχέδια των αναθεωρητέων άρθρων που αφορούν την αλλαγή του ονόματος σε «Βόρεια Μακεδονία» ή την αποκαλούμενη «μακεδονική» Διασπορά. Πάντως, την κοινή γνώμη στην ΠΓΔΜ απασχολεί τις τελευταίες ημέρες και η υπόθεση του τέως πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι ο οποίος δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, ωστόσο δεν εμφανίστηκε ενώπιον των Αρχών. Ο Γκρούεφσκι ήταν υποχρεωμένος να παραδοθεί στις Αρχές το Σάββατο προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή. Εκτοτε δεν έχει εμφανιστεί, κάτι που, βάσει της νομοθεσίας της ΠΓΔΜ, τον καθιστά φυγά και εις βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Η κυβέρνηση προσπάθησε την προηγούμενη εβδομάδα να αφαιρέσει τη βουλευτική ασυλία αλλά και την έδρα του Γκρούεφσκι, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί, επίσης, ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Σε σχέση με την αναθεώρηση, στην ΠΓΔΜ υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν διατυπωθεί ενστάσεις για ζητήματα όπως η διάκριση ανάμεσα σε μακεδονική υπηκοότητα ή εθνότητα (Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος) ή η εναρμόνιση με το ελληνικό Σύνταγμα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας «μακεδονικής» μειονότητας (τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς). Από την Ελλάδα μεταδίδεται ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και στα Σκόπια γνωρίζουν ότι για την Αθήνα ο σεβασμός του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών είναι προαπαιτούμενο. Και χθες, επί τούτου, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων κάνει ακόμη χειρότερη την ήδη επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών», καθώς, όπως είπε, «διατηρεί τον αλυτρωτισμό. Αναφέρεται ρητά σε “μακεδονικό κράτος” και απαιτεί πρώτα η Ελλάδα να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και μετά να ισχύσει η αναθεώρηση».

Σε πρακτικό επίπεδο, η έγκριση των συνταγματικών αλλαγών από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές της ΠΓΔΜ και η προώθησή τους στην Ολομέλεια αποτελούν ουσιαστικά ένα τεχνικό βήμα. Η Ολομέλεια της ΠΓΔΜ θα κληθεί να τις εγκρίνει με απλή πλειοψηφία την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου (οι προτάσεις αναθεώρησης εισάγονται την 1η Δεκεμβρίου) και, εν συνεχεία, θα ακολουθήσει ο τρίτος και τελικός γύρος συνταγματικής αναθεώρησης. Εκεί, θα γίνει η τελική διαμόρφωση των αναθεωρητέων διατάξεων του συντάγματος της ΠΓΔΜ, κάτι που θα πρέπει να επικυρωθεί από ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων της Βουλής, εν ολίγοις με τις ψήφους 80 από τους 120 βουλευτές του Κοινοβουλίου στα Σκόπια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, προκειμένου να συζητήσει με τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που γίνονται στα Σκόπια στο πλαίσιο του διαλόγου με την Ε.Ε. Ο κ. Οσμάνι εκτίμησε ότι η χώρα του θα κατορθώσει να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. το αργότερο μέχρι το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή