Οι προτεραιότητες των τραπεζών σύμφωνα με τη Wood

Οι προτεραιότητες των τραπεζών σύμφωνα με τη Wood

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει «μαγικό ραβδί» για τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει η Wood σε νέα έκθεσή της ύστερα από συναντήσεις που είχε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς και με Eλληνες αξιωματούχους, κατά το ταξίδι της στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Οπως επισημαίνει, το κλίμα ήταν αρκετά «πεσμένο» μετά και το sell-off που έχουν υποστεί οι μετοχές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών το τελευταίο δίμηνο.

Σύμφωνα με τη Wood, το σχέδιο δράσης για τις ελληνικές τράπεζες αποτελείται από τα εξής τρία βήματα: 1) Να εργαστούν για την επίτευξη ή υπέρβαση των στόχων του SSM, 2) να βοηθήσουν στη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω των νέων σχεδίων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το Σχήμα

Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Schemes – APS ) και 3) να υποστηρίξουν την κερδοφορία μέσω σταδιακών βημάτων με νέες δανειοδοτήσεις και χαμηλότερου κόστους.

Στα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν στις συναντήσεις, όπως επισημαίνει, είναι το γεγονός ότι η αναταραχή στην αγορά έχει ωθήσει τις Αρχές να επανεξετάσουν την πρόταση για τη δημιουργία APS από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (βάσει του ιταλικού μοντέλου). Επίσης, στα ραντεβού επισημάνθηκε πως αν και οι στόχοι του SSM δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, κανείς δεν αναμένει αρνητικές εκπλήξεις, με τις τράπεζες να είναι πεπεισμένες ότι θα «πιάσουν» τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως το 2021, με τις μη οργανικές λύσεις να ανεβάζουν ταχύτητα (πωλήσεις κόκκινων δανείων και τιτλοποιήσεις).

Παράλληλα, η κερδοφορία προ προβλέψεων φάνηκε να έχει φθάσει στο χαμηλότερο σημείο της στο β΄ τρίμηνο του 2018 και οι τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αύξηση των νέων δανείων και τη μείωση του κόστους. Πάντως, η κερδοφορία αναμένεται να βελτιωθεί το 2019, αλλά το κόστος κινδύνου θα παραμείνει υψηλό και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων πολύ χαμηλή. Επιπλέον, στις συναντήσεις επισημάνθηκε πως η ρευστότητα παραμένει σταθερή και τόσο οι καταθέσεις όσο και η διατραπεζική αγορά δεν επηρεάστηκαν από την πρόσφατη αναταραχή. Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο, τα μηνύματα είναι καθησυχαστικά και αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ άνω του 2% για το 2019, με κάποια θετικά μηνύματα από τις τιμές των ακινήτων. Στα αρνητικά, κατά την άποψη της Wood, η προεκλογική περίοδος ενδέχεται να προκαλέσει μεταρρυθμιστική κόπωση.

Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια, το συμπέρασμα είναι ότι οι εποπτικές αρχές αναμένεται να δώσουν χρόνο στις ελληνικές τράπεζες για να επιλύσουν τα προβλήματά τους και παραμένουν υποστηρικτικές. Οπως προσθέτει, οι επιλογές είναι περιορισμένες, καθώς η άντληση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα υπό πίεση (ακόμη και αν είναι επιτυχημένη) δεν θα αποτελέσει «την αλλαγή του παιχνιδιού», ενώ η άντληση κεφαλαίων από το μαξιλάρι ρευστότητας θα ήταν η λιγότερο προτιμώμενη επιλογή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Η Wood αναγνωρίζει ότι η επένδυση στις ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή ενέχει αρκετό ρίσκο, ωστόσο διατηρεί την εκτίμησή της ότι ο κλάδος θα αποφύγει τα προβλήματα κεφαλαίων. Ετσι, αν και προχωρά σε μείωση κατά έως και 25% των τιμών-στόχων για τις μετοχές τους, διατηρεί ωστόσο τη θετική της σύσταση (buy) και για τις τέσσερις. Στους κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες η Wood περιλαμβάνει την αντιστροφή των θετικών εγχώριων μακροοικονομικών τάσεων, την τροποποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, την αδυναμία εκπλήρωσης των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, την εποπτική πίεση για αύξηση των δεικτών κάλυψης και την ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή