Οξεία αντίδραση από ιεράρχες

Οξεία αντίδραση από ιεράρχες

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομαδικά πυρά και από διαφορετικές πλευρές δέχεται η συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. Η οξύτητα των αντιδράσεων είναι έντονη, ωστόσο το στοιχείο που εντυπωσιάζει, καθώς δεν συνάδει με την εκκλησιαστικές τακτικές, είναι ότι μητροπολίτες βάλλουν ευθέως και απροκάλυπτα κατά της συμφωνίας, εκτιμώντας ότι θα απορριφθεί από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, που θα συνέλθει εκτάκτως την Παρασκευή. Το μεγάλο «αγκάθι» είναι η αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των ιερέων και του εργασιακού καθεστώτος τους. Εκτός από τις αντιδράσεις μητροπολιτών από την Εκκλησία της Ελλάδος, το Φανάρι, όπως φάνηκε και από τη σαββατιάτικη εσπευσμένη συνάντηση του κ. κ. Βαρθολομαίου με τον υπ. Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, που μετέβη στην Πόλη, απορρίπτει ανάλογη συμφωνία να ισχύσει για τις μητροπόλεις της δικαιοδοσίας του. Χαρακτηριστικά, η Εκκλησία της Κρήτης (υπάγεται στο Φανάρι) είναι κάθετα αρνητική. 

Από την άλλη, στη συμφωνία δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους κληρικούς στα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας, του Σινά και της απανταχού ομογένειας.

Η Εκκλησία της Κρήτης, που εκπροσωπεί περί τους 900 ιερείς, απέρριψε πλήρως το κείμενο της συμφωνίας. «Η Ιερά Σύνοδος διαφωνεί ρητά με την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, καθώς ουδεμία εθνική, κοινωνική ή νομική ανάγκη την επιβάλλει. Οσο για την αλλαγή στη μισθοδοσία των ιερέων η υπάρχουσα νομοθετημένη μισθοδοσία τους, που επί σειρά δεκαετιών έχει δοκιμασθεί, δεν χρήζει οποιασδήποτε αλλαγής. Οσα δημοσιεύθηκαν δεν διασφαλίζουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και αφήνουν κενά και ασάφειες σε πολλά επίπεδα», ανέφερε η Εκκλησία της Κρήτης. Μάλιστα, τόνισε ότι εάν προχωρήσει η συμφωνία «το μέλλον των εκατοντάδων κληρικών της Κρήτης και των οικογενειών τους, κάποιες από τις οποίες είναι πολύτεκνες, είναι μετέωρο».

Κυβερνητικό στέλεχος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση στην «Κ», ανέφερε με νόημα ότι η Εκκλησία της Κρήτης δεν δηλώνει καν πρόθεση να συνδιαλλαγεί με την κυβέρνηση για το θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας με «αντάλλαγμα» της αξιοποίηση της περιουσία της και την εγγύηση της μισθοδοσίας του κλήρου της.

Η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης, που υπάγεται διοικητικά και πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, συνάδει πλήρως με τη θέση του Φαναρίου. Ενδεικτικά, η Εκκλησία της Κρήτης αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος την 1η Αυγούστου 2017 στον κ. Τσίπρα, στην οποία δηλώνει τη ρητή διαφωνία του με την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος. Η Εκκλησία της Κρήτης ετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης για τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών και των βουλευτών του νησιού.

Δηλώσεις Ανθίμου

Ως προς τις αντιδράσεις μητροπολιτών, για συμφωνία που διχάζει τον λαό έκανε λόγο (Τ/Σ ΣΚΑΪ) ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος. «Βεβαίως είναι διχαστική η συμφωνία. Αν δεν ήταν μεγάλο το ποσοστό των ορθοδόξων, δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά τώρα μιλάμε για ελληνοχριστιανικό πολιτισμό». Χαρακτήρισε τη συμφωνία «εθνική αυτοκτονία», εκτιμώντας ότι δεν θα υιοθετηθεί από την Ιεραρχία. Αρνητικοί δηλώνουν ανοιχτά και οι μητροπολίτες Δημητριάδος, Μεσσηνίας, Ναυπάκτου, Χίου.

Ενορία στην Πόλη ίδρυσε η Μόσχα

Σε μία κίνηση ιδιαίτερα συμβολικού χαρακτήρα προχώρησε το Πατριαρχείο Μόσχας, καθώς ίδρυσε ενορία στην Κωνσταντινούπολη σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασής του για διακοπή της κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση του Φαναρίου να απονείμει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Με την ίδρυση ενορίας το Πατριαρχείο Μόσχας στοχεύει να εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες των Ρώσων που ζουν στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, ο ιερέας που διορίστηκε στη νέα ενορία τέλεσε την περασμένη Κυριακή την πρώτη θεία λειτουργία στον ναό, ο οποίος βρίσκεται στις εγκαταστάσεις τις ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη, και τιμά τους αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.

Ο ιερέας Γεώργιος Σεργκέεβ, ο οποίος τέλεσε τη θεία λειτουργία, είπε στους πιστούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πατριαρχείου της Μόσχας, ότι ο διορισμός ιερέα στον ναό και η συστηματική πλέον λειτουργία του οφείλονται στο ενδιαφέρον του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των Ρώσων που ζουν στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή