Η Πολωνία εόρτασε την εθνική επέτειο της ανεξαρτησίας της στο Ζάππειο

Η Πολωνία εόρτασε την εθνική επέτειο της ανεξαρτησίας της στο Ζάππειο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 11η Νοεμβρίου, η προχθεσινή Κυριακή του Αυθεντικού Μαραθωνίου, δεν ήταν ορόσημο μόνο για την Αθήνα: εκείνη την ημέρα το 1918 η Πολωνία κερδίζει την εθνική της ανεξαρτησία έπειτα από 123 χρόνια, κατά τα οποία το όνομά της απουσίαζε από τους χάρτες της Ευρώπης. Και αν έχουμε ένα κοινό με αυτόν τον ωραίο λαό, είναι το γεγονός ότι Ελληνες και Πολωνοί καταφέραμε να διατηρήσουμε τη γλώσσα, το θρήσκευμα και την εθνική ταυτότητα παρά το ότι δεν διαθέταμε κρατική υπόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για εμάς, οι ευνοϊκές συνθήκες που συνέβαλαν στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας διαμορφώθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα, για τους Πολωνούς το ίδιο συνέβη στον Μεγάλο Πόλεμο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τη Βαρσοβία, καθώς το 2019 εορτάζουμε την επέτειο αυτής της εκατονταετηρίδας.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ημέρα της ανεξαρτησίας της Πολωνίας, η πολωνική πρεσβεία στην Αθήνα διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο 10/11 μια σειρά δράσεων στην ελληνική πρωτεύουσα. Το Ζάππειο που τις φιλοξένησε, έγινε πόλος έλξης των πολυάριθμων Πολωνών δρομέων που ήρθαν εφέτος για τον μαραθώνιο αλλά και των μελών της πολωνικής κοινότητας στην Ελλάδα. Φωτίστηκε, μάλιστα, το βράδυ στα εθνικά χρώματα της Πολωνίας που είναι το ερυθρό και το λευκό. Ηταν το οικοδόμημα που εκπροσώπησε τη χώρα μας σε αυτήν τη συμβολική εκστρατεία στην οποία πήραν μέρος και πολλές άλλες πόλεις ανά τον κόσμο για να τιμήσουν την Πολωνία.

Η Πολωνία εόρτασε την εθνική επέτειο της ανεξαρτησίας της στο Ζάππειο-1

Συνολικά, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτήν την ελληνοπολωνική γιορτή που κράτησε πολλές ώρες και είχε από μουσική και τραγούδι έως φαγητό και χορό. Ξεχώρισε το ωραίο ρεσιτάλ έργων του Σοπέν από το δίδυμο των μουσικών Artur Sychowski και Magdalena Hierowska-Sychowska. Δεν έλειψαν, βέβαια, και τα πατριωτικά τραγούδια και οι παραδοσιακοί χοροί. Μαζί βρέθηκαν να εορτάζουν και να δοκιμάζουν τα εδέσματα και πολλοί Ελληνες που έτυχε να έχουν Πολωνούς φίλους. Εννοείται πως η είσοδος έγινε το ωραίο φόντο για σέλφις και οι πολυπληθείς λήψεις έκλεψαν την παράσταση. Παράλληλα διοργανώθηκαν δύο εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εντός του Ζαππείου. Είχαν τίτλο «Σχετικά με την Πολωνία» και «Οι πατέρες της Ανεξαρτησίας».

Λάτρεις της μουσικής αλλά και του αθλητισμού κατά παράδοση, οι Πολωνοί που ήρθαν στην Αθήνα για να τρέξουν, βρέθηκαν στο Ζάππειο. Τους δόθηκαν ειδικά μπλουζάκια λόγω εθνικής επετείου και μάλιστα εκείνοι που είχαν σημειώσει στο παρελθόν τους τρεις καλύτερους χρόνους τερματισμού έλαβαν και ειδικό παράσημο από την πρέσβειρα Αννα Μπαρμπάζακ. Θέλοντας να μας ευχαριστήσουν για τη θερμή φιλοξενία πάντως οι Πολωνοί μάς υποσχέθηκαν ότι θέλουν να είναι κοντά μας για τα 200 χρόνια της δικής μας εθνικής ανεξαρτησίας το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή