Το Κονκλάβιο (13/11/18)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σώζει τον πλανήτη

Περίπτερο για τη διάσωση του τίγρη, αλλά και περίπτερο ειδικής ενημέρωσης για το πώς δωρίζοντας πληθυσμό από κουκουβάγιες στους Αραβες, οι Δυτικοί μπορούν να συνδράμουν στην καταπολέμηση της μάστιγας των τρωκτικών στον αραβικό κόσμο… Η ενημέρωση για όλα αυτά δεν γινόταν από μεγάφωνα, αλλά από ειδικά ακουστικά που φορούσαν οι συμμετέχοντες κατά την είσοδό τους στον χώρο – κάτι σαν ξενάγηση σε μουσείο. Θα μπορούσε να είναι σκηνή από συνέδριο του Ποταμιού με μικρά, ειρηνικά, οικολογικά πράγματα που κάνουν τη διαφορά. Αν δεν αφορούσαν τον πλανήτη και δεν ήταν μια σεμνή περιγραφή του βασικού concept του Φόρουμ για την Ειρήνη, που διοργανώνει ο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάντως, δεν είναι τυχαίο που ο Μακρόν εκτός από τη Γαλλία και την Ευρώπη, προτίθεται να σώσει και τον πλανήτη. Ούτε που ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα.

Διερευνητικές επαφές

Το λέω διότι στόχος της παρουσίας του εκεί δεν είναι να πάρει εναλλακτικό know-how για το επόμενο συνέδριό του, αλλά να συναντηθεί με τον προσωρινό πρόεδρο του En Marche και τον βουλευτή Πιερ Αλεξάντρ Ανγκλάντ, τον οποίο συνάντησε προ ημερών και στην Αθήνα. Ο πρώτος ετοιμάζει την πολιτική πλατφόρμα του Μακρόν, ενώ ο δεύτερος, επονομαζόμενος και «κύριος Ευρώπη», φτιάχνει το προοδευτικό τόξο ενόψει ευρωεκλογών. Κοινώς, κάνει τη στρατολόγηση των «προθύμων». Εξ ου και η συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας επικεντρώθηκε στο πώς ο Σταύρος βλέπει το εγχείρημα της Ευρώπης κ.λπ. Οι διερευνητικές επαφές ξεκινούν πάντα από τα βασικά…

Το πάνω χέρι

Και οι μακρονιστές διερευνούν προθέσεις ενόψει ευρωεκλογών, καθώς δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι θα κατέβουν μαζί με τους Φιλελεύθερους. Περιττό να προσθέσω ότι άλλο το «είμαστε σύμμαχοι» και άλλο το «θα κατέβουμε μαζί», καθώς δεν είναι ακόμα σαφές αν θα κατέβουν χωριστά και θα ενωθούν στη συνέχεια. Υποτίθεται ότι η ισχύς βρίσκεται στην ένωση. Ενίοτε, όμως, για λόγους στρατηγικής, είναι καλύτερο κανείς να μη βιάζεται προεκλογικά και να περιμένει την ετυμηγορία της κάλπης. Υποθέτω πως όποιος τερματίσει με το υψηλότερο ποσοστό, θα έχει και το πάνω χέρι.

Ηλεκτροκίνηση τώρα

Μένω σε ευρωπαϊκό κλίμα, καθώς η Ν.Δ. κατέθεσε τους βασικούς άξονες των προτάσεών της για την ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης, τις οποίες θα παρουσιάσει σύντομα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πληροφορούμαι ότι η πρόταση είναι έτοιμη εδώ και καιρό και ότι την έχει επεξεργαστεί ομάδα ειδικών υπό τη σύμβουλο του προέδρου για τα ενεργειακά, Αλεξάνδρα Σδούκου. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως την καθολική μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για την αγορά αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και δικύκλων, όπως και κίνητρα για την αντικατάσταση των εταιρικών αυτοκινήτων, των ταξί, των δημόσιων και δημοτικών οχημάτων.

Μπεν Χουρ

Με τα μούτρα έχουν πέσει οι νεοδημοκράτες στην επικείμενη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και στην πρόταση που θα καταθέσουν και η οποία μου λένε ότι θα είναι… Μπεν Χουρ. Εννοώ ότι δεν θα περιορίζεται σε κάποια άρθρα, όπως η κυβερνητική πρόταση που κατ’ αναλογία είναι μάλλον ταινία μικρού μήκους. Για την ακρίβεια, θα περιέχει 61 σημεία. Δεν μου κάνει εντύπωση που βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση το Σάββατο είχαν πολύωρη σύσκεψη στο γραφείο του Μητσοτάκη στη Βουλή. Παρόντες οι Κ. Χατζηδάκης, Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Ν. Κακλαμάνης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Κ. Τασούλας, Ν. Κεραμέως, ο σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Γ. Γεραπετρίτης και ο διευθυντής του γραφείου του Σ. Πέτσας. Αντικείμενο της μάζωξης οι προτάσεις της Ν.Δ., αλλά και η στρατηγική. Πληροφορούμαι δε ότι η Ν.Δ. θα προτείνει ως αντιπρόεδρο της Επιτροπής τον Γ. Τραγάκη. Δεν περιγράφω άλλο.

Παρέμβαση Μάνου

Μπορεί ο Στέφανος Μάνος να απουσίαζε τον Οκτώβριο από την εκδήλωση για τα 44α γενέθλια της Ν.Δ. Ομως, θεωρώ ενδιαφέρον το γεγονός ότι εμφανίστηκε στη χθεσινή εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Παρών και ο Γκίκας Χαρδούβελης. Μένω στον Μάνο, ο οποίος έκανε παρέμβαση: είπε ότι οι δήμοι πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες τους μόνοι τους –μέσω των δημοτών– από τα ακίνητα, αλλά όχι από τον ΕΝΦΙΑ, που πρέπει να καταργηθεί. Μάλιστα, τόνισε ότι η Ν.Δ. πρέπει να προτείνει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ το 2020 και την πλήρη κατάργηση το 2021. Και θύμισε την πρότασή του (μαζί με τους Π. Βουρλούμη και Γ. Γεραπετρίτη) για τη συνταγματική αναθεώρηση. Οπως το έθεσε, «το Σύνταγμα έχει 25.000 λέξεις και η δική μας πρόταση 11.000».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή