Η δαρμένη και απρόθυμη ΕΛ.ΑΣ.

Η δαρμένη και απρόθυμη ΕΛ.ΑΣ.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι σάπιο υπάρχει στην οργάνωση, στη λειτουργία και στη συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας. Ηταν αισθητό και ορατό τα τελευταία χρόνια και πολύ σωστά η απόδοση ευθυνών βάραινε κυρίως την πολιτική ηγεσία των Συρανέλ που αποδέχεται συνειδητά την ασυδοσία των απανταχού μπαχαλάκηδων, ιδιαίτερα των αναρχοαντιεξουσιαστών. Τώρα γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ενώ η ευθύνη εξακολουθεί να βαραίνει στον μεγαλύτερο βαθμό τη σημερινή κυβέρνηση, είναι εμφανής και η διάσταση της ανεπάρκειας των ανώτερων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. να διατηρούν στοιχειωδώς τον νόμο και την τάξη, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά εκείνους που συνειδητά τη διασαλεύουν. Ανεπάρκεια που συνδυάζεται με την κακή εκπαίδευση, την έλλειψη πειθαρχίας και την απροθυμία των αστυνομικών οργάνων να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Αυτά, δηλαδή για τα οποία προσελήφθησαν και πληρώνονται!

Πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν την παραπάνω θέση. Το φαινόμενο των επιθέσεων αναρχοαντιεξουσιαστών εναντίον περιπολικών, ΜΑΤ και αστυνομικών είναι καθημερινό, όμως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία πρωτοφανής αναβάθμιση, τόσο από πλευράς θρασύτητας των επιτιθέμενων, όσο και από πλευράς αδράνειας και παθητικότητας των αστυνομικών. Τις προάλλες οι «Ρουβίκωνες» «συνέλαβαν» αστυνομικό με πολιτικά και εκείνος μέσα στον (μάλλον δικαιολογημένο) πανικό του τους έδειξε την υπηρεσιακή του ταυτότητα, γεγονός που οι συγκεκριμένοι αναρχικοί εκμεταλλεύθηκαν επικοινωνιακά. Κάποια στιγμή μέσα στο Σαββατοκύριακο άγνωστος «την έπεσε» σε συνταξιούχο καθηγητή που έβγαζε λεφτά από ΑΤΜ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν έσπευσε να βοηθήσει και όταν κάλεσε την αστυνομία, πήρε την απάντηση ότι πρόκειται περί πανεπιστημιακού χώρου που προστατεύεται από το περιβόητο «άσυλο» και δεν μπορεί να επέμβει. Την επόμενη ημέρα έγινε νέα επίθεση στο ίδιο ΑΤΜ, στον ίδιο χώρο… Και φυσικά, το σημαντικό σ’ αυτό το περιστατικό είναι πως βρίσκει δικαιολογίες για να μη ασχοληθεί η αστυνομία.

Το πιο καταπληκτικό είναι το χθεσινό ξυλοφόρτωμα αστυνομικών από αναρχοαντιεξουσιαστές μέσα στα δικαστήρια. Τρεις της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. –που υποτίθεται ότι τους είχαν σταμπάρει επειδή είχαν επιδείξει βάναυση συμπεριφορά σε μηχανοκίνητη πορεία αυτών που τους επιτέθηκαν– πήγαν στο νοσοκομείο, αλλά ο επικεφαλής τους συνέστησε… ψυχραιμία και διέταξε να μη γίνει καμία προσαγωγή, για να εκτονωθεί η κατάσταση και «να μην ανάψουν τα αίματα». Σίγουρα, πρόκειται για ανεπανάληπτη αντίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο ανθρώπων που έχουν επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση της βίας και την τήρηση της τάξης στην κοινωνία, πόσο μάλλον μέσα στα δικαστήρια. Η εικόνα συμπληρώνεται από τη βαριεστημάρα που εκπέμπουν οι αστυνομικοί πίνοντας φραπέδες και μιλώντας συνεχώς στο κινητό τους εν ώρα υπηρεσίας, ή από το ξινισμένο συνήθως ύφος τους όταν πολίτες ζητούν την παρέμβασή τους. Σαν να δείχνουν δυσαρέσκεια που τους σκοτίζουν. Και μπορεί η Ολγα Γεροβασίλη, ως καινούργια στο υπουργείο της, να μην έχει αντιληφθεί ακόμη την κατάσταση, αλλά πρέπει να θυμάται ότι η ασφάλεια του πολίτη είναι «λαϊκό δικαίωμα» (όπως η ίδια διαλαλεί), που δεν το εγγυάται σήμερα η ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή