Ο πολυμήχανος και ακούραστος θρύλος της Marvel, Σταν Λι

Ο πολυμήχανος και ακούραστος θρύλος της Marvel, Σταν Λι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θρύλος των κόμικς Σταν Λι, ο οποίος απεβίωσε χθες αργά το βράδυ, αφήνει πίσω του ένα τεράστιο κενό στην ποπ κουλτούρα, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί.

To 1960, από ένα μικρό γραφείο στο Μανχάταν, ο Λι βοήθησε στη «γέννηση» μερικών εκ των γνωστότερων σούπερ ηρώων της σύγχρονης ποπ κουλτούρας, όπως ο Spider-Man και ο Iron Man, οι οποίοι μέσα από τις μεταφορές τους στην μεγάλη οθόνη έχουν γνωρίσει νέα επιτυχία αρκετά χρόνια μετά την αρχική σύλληψη της ιδέας.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα χρόνια που ήταν επικεφαλής της Marvel Comics οι ήρωες απέκτησαν χρώμα, πολύπλοκες προσωπικότητες, έγιναν πιο ανθρώπινοι, οι ιστορίες απέκτησαν μεγαλύτερο βάθος και οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν.

Ο πολυμήχανος και ακούραστος θρύλος της Marvel, Σταν Λι-1

Ο ίδιος ο Λι είχε δηλώσει στη Washington Post το 1992 ότι «θέλει οι ήρωες του να πάρουν σάρκα και οστά και να είναι όσο πιο αληθινοί γίνεται. Αυτά θα έπρεπε να είναι βασικά συστατικά κάθε ιστορίας, αλλά στα κόμικς έλειπαν μέχρι τότε. Ήταν απλά σκίτσα».

Ο Λι ήταν επίσης γνωστός για την «μέθοδο της Marvel», κατά την οποία ο ισχυρός άνδρας των κόμικς δεν έδινε σενάρια στους σκιτσογράφους, ώστε απλά να τα κάνουν εικόνες, αλλά συζητούσε τις ιστορίες των χαρακτήρων μαζί με τους καλλιτέχνες, αφήνοντας τους να γεμίζουν όποια κενά είχε η δικιά του ιστορία.

Πολλές φορές αυτή η ελευθερία που έδινε ο Λι στους σκιτσογράφους οδήγησε σε διαφωνίες για τα πνευματικά δικαιώματα αρκετών χαρακτήρων, όπως για παράδειγμα την περίπτωση του Silver Surfer, όπου ο Τζακ Κίρμπι ουσιαστικά εξέπληξε τον Λι, προσθέτοντας τον στην ιστορία των Fantastic Four, χωρίς να το ξέρει.

Οι δεκαετίες των 1980 και 1990 βρήκαν την Marvel και των Λι να εισέρχονται στο κόσμο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Τότε, παράχθηκαν οι πρώτες σειρές κινουμένων σχεδίων με τους ήρωες της εταιρείας να εμφανίζονται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη. Τα έσοδα και η δύναμη του μέσου μεγάλωσαν αρκετά εκείνη την περίοδο, αλλά η πραγματική ραγδαία αύξηση στις παραγωγές ταινιών με υπερ-ήρωες θα ξεκινούσε για τα καλά την επόμενη δεκαετία.

Ο πολυμήχανος και ακούραστος θρύλος της Marvel, Σταν Λι-2

Οι αρχές του 2000 ήταν μία δύσκολη περίοδος για τον Λι, καθώς μπλέχθηκε σε μία νομική διαμάχη με την ίδια τη Marvel για πνευματικά δικαιώματα και για το γεγονός ότι δεν είχε κάποιο έσοδο από τις παραγωγές της εταιρείας.

Η δύσκολη αυτή κατάσταση σε συνδυασμό με τον θάνατο της γυναίκας του δεν κατάφεραν να σταματήσουν τον πολυμήχανο και ακούραστο δημιουργό, ο οποίος είχε πει σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του το 2010: «Θέλω να κάνω περισσότερες ταινίες, περισσότερη τηλεόραση, περισσότερα μαθήματα, θέλω να κάνω περισσότερα». Το μόνο πρόβλημα είναι ο χρόνος. Μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή