Κέρδη στο Χ.Α. με ώθηση από τις τράπεζες

Κέρδη στο Χ.Α. με ώθηση από τις τράπεζες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ράλι έως και 9% στις τραπεζικές μετοχές «απάντησε» η αγορά στο δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρεται στο σχέδιο της ΤτΕ για την ελάφρυνση των ελληνικών τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη σε σημαντικά κέρδη, έστω και αν «σκόνταψε» μπροστά από τις 650 μονάδες. Μέσα σε λίγα λεπτά και ενώ η αγορά κινούνταν σε ελαφρώς θετικός έδαφος, η «είδηση» για τις τράπεζες ξύπνησε τους αγοραστές και τις συναλλαγές, αποδεικνύοντας πως αυτό που ζητούν οι επενδυτές είναι μία δραστική λύση για τον κλάδο, ενώ το θετικό κλίμα «μεταδόθηκε» και στα υπόλοιπα blue chips, «ελαφρύνοντας» έτσι τη νευρικότητα που υπάρχει εδώ και μέρες στην αγορά γύρω από την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,39% στις 644 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε στις 648,39 μονάδες και στο +2,08%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,40%, ο τραπεζικός δείκτης ισχυρή άνοδο κατά 5,35% στις 521,20 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,72 εκατ. ευρώ. Η μετοχής της Alpha Bank έκλεισε στο +3,89%, η Eurobank στο +8,93%, η Εθνική στο +5,45% και η Πειραιώς στο +1,83%.

Τα δημοσιεύματα για σύσταση ειδικού επενδυτικού οχήματος (SPV) με στόχο τη μεταβίβαση σημαντικού ύψους NPLs από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια συμβάλλουν στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας, καθώς το Χ.Α. παραμένει μια τραπεζοκεντρική αγορά, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει ακόμα αρκετή ορατότητα. «Οφείλουν να τύχουν ολοκληρωμένης επεξεργασίας ως προς τη σύνθεση των ιδίων κεφαλαίων για να τύχουν ευνοϊκής αποδοχής από τις αγορές που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τα υπό έκδοση ομόλογά του και ασφαλώς να τύχουν της έγκρισης των ευρωπαϊκών αρχών», σημειώνει χαρακτηριστικά. Κατά τα άλλα, σε ό,τι αφορά το γενικότερο κλίμα στην αγορά, οι εγχώριες παθογένειες ελέω της υπόθεσης της Folli Follie και της Aegean Petroleum αλλά και των άλλων δεικτοβαρών τίτλων έχουν οδηγήσει τον δείκτη εμπιστοσύνης στο ναδίρ. Το περιβάλλον για το ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να είναι αρνητικό οδηγώντας την επενδυτική κοινότητα σε στάση αναμονής σε σχέση με τη διαμόρφωση συναλλαγών που θα οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 650 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή