Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισαν χθες όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η επικείμενη σινοαμερικανική συνάντηση καλλιέργησε προσδοκίες για χαλάρωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Το θετικό κλίμα ενίσχυσε περαιτέρω η διαφαινόμενη συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. για το μεταξύ τους διαζύγιο. Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,7% και το ευρώ ανέκαμψε από τα χαμηλά 16 μηνών σημειώνοντας άνοδο 0,6% στο 1,1282 δολάρια για να υποχωρήσει αργότερα στο 1,1268 δολάρια.

Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με άνοδο 1,3%. Παράλληλα, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με άνοδο 0,85%, ο FTSE MIB του Μιλάνου με κέρδη 0,9% και ο IBEX 35 της Μαδρίτης με άνοδο 0,76%. Με οριακή άνοδο 0,01% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης FTSE 100 της βρετανικής πρωτεύουσας εν μέσω προσδοκιών για σύναψη συμφωνίας Ε.Ε. – Λονδίνου που οδήγησαν τη στερλίνα σε άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών έναντι του ευρώ. Ενισχυμένος ιδιαίτερα ήταν ο τεχνολογικός τομέας της Ευρώπης με τον δείκτη του κλάδου να σημειώνει άνοδο 1,7%. Είχε προηγηθεί πτώση του στη συνεδρίαση της Δευτέρας όταν ακολούθησε τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας της Wall Street που υποχωρούσαν εν μέσω ανησυχίας για τις πωλήσεις του νέου iPhone της Apple. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών καθώς σημείωσε άνοδο 2,3%. Ειδικότερα, η μετοχή της Vodafone ενισχύθηκε 7,8%.

Με άνοδο άνοιξε, άλλωστε, η Wall Street καθώς είχε γίνει γνωστό ότι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Στίβεν Μνούτσιν θα συναντηθεί εκ νέου με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λιου Χε. Η άνοδος επιταχύνθηκε όταν ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλου, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον επανεκκίνησε τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα και χαρακτήρισε την εξέλιξη «πολύ θετική». Αργά το βράδυ, όμως, ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones είχε γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο. Οπως τόνισε ο Εντμουντ Τραν, αναλυτής της UBS Global Wealth Management στη Νέα Υόρκη, «ίσως υπάρχουν καλά νέα στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου αλλά οποιαδήποτε εξέλιξη θα προκαλέσει μεταβολές στην αγορά, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω». Ο δείκτης του δολαρίου, που κινείτο ανοδικά όσο κλιμακωνόταν η εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον, χθες υποχώρησε κατά 0,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή