Μέσα σε ένα χρόνο οι οφειλέτες του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 584.979

Μέσα σε ένα χρόνο οι οφειλέτες του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 584.979

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές διαλύουν την οικονομία και τους φορολογουμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μέσα σε ένα χρόνο οι οφειλέτες του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 584.979. Μάλιστα οι 312.812 εξ αυτών έχουν χρέος κάτω από 500 ευρώ, κάτι που δείχνει ότι πλέον οι φορολογούμενοι αδυνατούν να είναι συνεπείς απέναντι στην εφορία ακόμα και για πολύ χαμηλά ποσά.

Οι οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου έφθασαν τον Σεπτέμβριο τα 4.312.395 από 3.727.416 που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Αν και το Γραφείο Προϋπολογισμού αποδίδει την αύξηση του αριθμού των οφειλετών στους πολλούς φόρους που πρέπει να πληρωθούν τον Σεπτέμβριο, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια κάποιοι αναγκάζονται να αφήσουν απλήρωτους φόρους δείχνει ότι είναι μια κατάσταση που έχει παγιωθεί και δύσκολα αλλάζει.

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα εκτινάχθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 103,09 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,72 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Από την επεξεργασία των στοιχείων σε μηνιαία βάση, προκύπτει ότι τον Ιούλιο αυξήθηκαν τα χρέη κατά 345,82 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επιβάρυνση από τη λήξη της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η αύξηση συνεχίστηκε και τον Αύγουστο και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό (939,50 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή η επιβάρυνση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου προήλθε σε μεγάλο βαθμό από μικρό αριθμό οφειλετών με υψηλές οφειλές, οι περισσότερες εκ των οποίων ταξινομούνται στην κατηγορία δανείων (καταπτώσεις εγγυήσεων ελληνικού Δημοσίου) και δευτερευόντως στην κατηγορία ΦΠΑ. Τον Σεπτέμβριο καταγράφεται νέα αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 449,92 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που οφείλεται στην επιβάρυνση από λήξεις των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές ύψους 7,84 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή