Υπό δρακόντεια μέτρα η δίκη του «Κοντού» στη Νέα Υόρκη

Υπό δρακόντεια μέτρα η δίκη του «Κοντού» στη Νέα Υόρκη

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη η δίκη του Μεξικανού βαρώνου των ναρκωτικών, Χοακίν Γκουσμάν, γνωστού ως El Chapo (Ο Κοντός). Η σύζυγός του κατέφθασε από τους πρώτους στο δικαστήριο του Μπρούκλιν, χθες, για να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Το βίαιο βιογραφικό του κατηγορούμενου έχει προκαλέσει περιπολίες ενόπλων έξω από το κτίριο και η σύνθεση του σώματος των ενόρκων παραμένει μυστική προκειμένου να διασφαλιστεί η σωματική τους ακεραιότητα.

Ο Γκουσμάν κρατείται σε απόλυτη απομόνωση, χωρίς να έχει δικαίωμα να δει τη σύζυγό του από τον φόβο ότι θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει για να στείλει μηνύματα στους συνεργάτες του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα δικαστής που προεδρεύει της υπόθεσης απέρριψε το αίτημα του Γκουσμάν να αγκαλιάσει τη σύζυγό του πριν από την έναρξη της δίκης.

Τα αποδεικτικά στοιχεία στην υπόθεση θα προέλθουν από τις καταθέσεις δέκα και πλέον προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι κατά τους εισαγγελείς απειλούνται με αντίποινα. Παράλληλα θα υπάρξουν στοιχεία για πολλαπλές δολοφονίες, που διαπράχθηκαν στη διάρκεια πολέμων μεταξύ εγκληματικών οργανώσεων στο Μεξικό, διακίνησης κοκαΐνης και των θρυλικών αποδράσεών του από τη φυλακή.

Οι συνήγοροί του διατείνονται ότι ο πελάτης τους έχει παγιδευθεί από τις καταθέσεις μαρτύρων, πρόθυμων να συνεργαστούν με τις Αρχές για να τύχουν επιεικέστερης μεταχείρισης. Ο Γκουσμάν, ο οποίος έχει διαφύγει δύο φορές από μεξικανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, μεταφέρεται καθημερινά στο Μπρούκλιν με αυστηρά φρουρούμενη αυτοκινητοπομπή. Το 2009 το περιοδικό Forbes τον είχε εντάξει στον κατάλογο με τους πλουσιότερους ανθρώπους, με περιουσία περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά οι εισαγγελείς λένε ότι είναι αδύνατο να υπολογιστεί πόσα χρήματα διαθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή