Οι ιστορίες και τα μυστικά των αγαλμάτων της Αθήνας

Οι ιστορίες και τα μυστικά των αγαλμάτων της Αθήνας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορούν να «αγαπηθούν» τα αγάλματα και τα ιστορικά μνημεία και μάλιστα από παιδιά; Η εμπειρία δείχνει πως «ναι», αν ο δάσκαλος ξέρει πώς να λαξεύσει σωστά τη σχέση.

Ο οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση που παρουσιάστηκε χθες στο κτίριο Innovathens powered by Samsung του Δήμου Αθηναίων διδάσκει με έξυπνο, ευκρινή και ενδιαφέροντα τρόπο πώς ο εκπαιδευτικός μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί αυτή η σχέση.

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο που έχει εκδοθεί από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς έχει προκύψει από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», το οποίο εφαρμόζεται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Αθήνα εδώ και μία τριετία.

Η αρχική ιδέα προέκυψε από το φαινόμενο των βανδαλισμών σε αγάλματα και σε μνημεία της πόλης, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. «Σκεφθήκαμε ότι αν τα σημερινά μικρά παιδιά αγαπήσουν την Αθήνα, αν καλλιεργηθεί μια κουλτούρα στις νέες γενιές, μεγαλώνοντας θα γίνουν συνειδητοί πολίτες, θα λειτουργήσουν σαν “ασπίδα” για την πόλη», λέει στην «Κ» η κ. Πόπη Διαμαντάκου, πρόεδρος της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, υπεύθυνη του προγράμματος.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΥΠΠΕΘ (Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας) και με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Γραφείο Διασύνδεσης ΑΣΚΤ). Κατά την εφαρμογή του τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές (στην Π.Ε. 2016-17 και 2017-18, στη Δ.Ε. 2017-18) στις δράσεις του εντάχθηκαν 71 σχολεία, 133 εκπαιδευτικοί και 2.030 μαθητές και μαθήτριες 5-18 ετών. Κατά την τρέχουσα περίοδο (2018-19), το πρόγραμμα διευρύνει τις συνεργασίες του και εμπλουτίζει τις δράσεις του, ενώ οι νέες «αφίξεις» υπολογίζονται σε περίπου 30 σχολεία, 60 εκπαιδευτικούς και 1.000 μαθητές και μαθήτριες. Καταγράφεται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο το αυξημένο ενδιαφέρον για περισσότερες συμμετοχές.

Το αντίστοιχο εγχειρίδιο μοιράζεται στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παρέχεται υποστήριξη από τον Δήμο Αθηναίων και ειδικά την Τεχνόπολη) αλλά διατίθεται και online στο site του προγράμματος www.kids4thecity.gr. Παρέχει οδηγίες, παραδείγματα, εμπειρίες, δράσεις για όσους εκπαιδευτικούς θα ήθελαν να δοκιμάσουν ένα διαφορετικό τρόπο να διδάξουν τους μικρούς μαθητές των σχολείων της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή