Αλλο χρηματίζομαι κι άλλο χρηματίζω

Αλλο χρηματίζομαι κι άλλο χρηματίζω

Κύριε διευθυντά

Σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή ενημέρωσης των δημοσιογράφων, εφ’ όλης της ύλης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος σε δημοσίους υπαλλήλους που κερδίζουν χρήματα παρανόμως και με αθέμιτα μέσα, για να εξυπηρετήσουν κάποιον, διατύπωσε την έκφραση «ο υπεύθυνος υπάλληλος ούτε χρηματίζει ούτε χρηματίζεται».

Σύμφωνα, όμως, με τα λεξικά της νεοελληνικής γλώσσας (Σταματάκου, Κριαρά, Μπαμπινιώτη κ.ά.) το αμετάβατο παθητικό ρήμα χρηματίζομαι σημαίνει, κυρίως για δημόσιους λειτουργούς, δέχομαι χρήματα παρανόμως, για να εξυπηρετήσω κάποιον κατ’ εξαίρεσιν (αρχ. χρηματισμός), ενώ, αντίθετα, το ενεργητικό ρήμα χρηματίζω, εύχρηστο κυρίως στον αόριστο, σημαίνει εκτελώ χρέη, ασκώ υπηρεσία δημόσια ή ιδιωτική, διατελώ, υπηρετώ: χρημάτισε υπουργός, πρεσβευτής, δήμαρχος, ταμίας του συλλόγου κ.λπ.

Συνεπώς, ως ενεργητικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ρήμα δωροδοκώ, εξαγοράζω, διαφθείρω, λαϊκά λαδώνω, δηλαδή προσφέρω χρήματα σε κάποιον για εξαγορά της συνείδησής του και παράβαση του καθήκοντός του.

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ.φ., Επίτιμος σχολικός σύμβουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή