Το Κονκλάβιο (14/11/18)

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετρημένα κουκιά

Γενέθλια για το ΚΙΝΑΛ το βράδυ της Δευτέρας υπό την «ψυχρολουσία» που του επιφύλαξε το όχι και πολύ «αδελφό» τελικά SPD… Πάντως, ήταν όλοι εκεί. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Καμίνης, αλλά κυρίως ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου (εικόνα που δεν απαθανατίστηκε ούτε στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ στις «3 του Σεπτέμβρη»). Μάλιστα, αντάλλαξαν και χειραψία, χωρίς να πέσει η οροφή του «Σπόρτινγκ» να τους πλακώσει… Βέβαια, φοβάμαι ότι όλ’ αυτά είναι παγερά αδιάφορα για τους «αδελφούς» Σοσιαλδημοκράτες στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Εχω την εντύπωση ότι το απέδειξαν κιόλας, αφού ξέχασαν να καλέσουν τη Φώφη Γεννηματά στο ιδεολογικό brainstorming του SPD στη γερμανική πρωτεύουσα και αντ’ αυτής κάλεσαν τον Αλέξη Τσίπρα. Η αλήθεια είναι ότι το μέγεθος μετράει. Και είναι σαφές ότι ενόψει ευρωεκλογών οι Σοσιαλιστές μετρούν τα κουκιά τους και τους ευρωβουλευτές που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν κατάλαβε τίποτα…

Το ενδιαφέρον είναι αυτό που μου μετέφερε πηγή μου: σε σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος του PES Σεργκέι Στάνισεφ «έθαψε» τη Γεννηματά εν τη απουσία της, κάτι που θεωρώ τον ορισμό του πολιτικού «ανφέρ» (όχι ότι είναι το μόνο). Ποιος είναι ο Στάνισεφ, θα μου πείτε…Το παρακάμπτω για να σας ενημερώσω ότι στη σύσκεψη ο Βούλγαρος έψεξε το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στο Σκοπιανό (αφήνοντας να εννοηθεί ότι ευνοεί τη Ν.Δ.) και κάτι είπε για στροφή στον λαϊκισμό. Να υποθέσω ότι καθόταν μεν με τον Τσίπρα στην πρώτη σειρά στο event του SPD στο Βερολίνο, αλλά ότι δεν κατάλαβε τίποτα;

Οχι ένταξη

Πάντως, για να μη σας κουράζω, ο Τσίπρας δεν προτίθεται να ενταχθεί στην ομάδα των Σοσιαλιστών. Θα κρατήσει το φλερτ «ζεστό» για όλους τους λόγους. Δεδομένου ότι οι πλειοψηφίες στην επόμενη Ευρωβουλή θα είναι εύθραυστες, θα επιδιώξει να πλασάρεται ως παίκτης-γέφυρα ανάμεσα στην ομάδα της Αριστεράς, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές που λίγο ακόμα και θα αφήνουν γαρίφαλα στον τάφο της Ρόζα Λούξεμπουργκ και την ομάδα του Μακρόν που θα είναι ό,τι δηλώσει.

Εκεί στον Νότο

Είναι γεγονός. Οπως ήταν αναμενόμενο, μετά και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους άμεσα ενδιαφερομένους να μην κατέβουν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στον ίδιο τομέα στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας θα είναι υποψήφιος στον νότιο τομέα. Το ανακοίνωσε ο ίδιος σε γκράντε εκδήλωση στο κλειστό γυμναστήριο της Γλυφάδας, παρουσία, μεταξύ άλλων, του Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και πρώην υπουργών του Κώστα Καραμανλή, όπως ο Γιάννης Παπαθανασίου και η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Παρών φυσικά και ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος λένε ότι συνδράμει τα μέγιστα στον αγώνα του Δένδια στα νότια. Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. είπε κάτι του τύπου «είμαστε όλοι μαζί και καραμανλικοί και μητσοτακικοί για να κάνουμε τον Κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό». Ομολογώ ότι δεν ήξερα ότι υπάρχουν και μητσοτακικοί στη σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Προπονήσεις

Στον Μαραθώνιο της Αθήνας τερμάτισε ο Αδωνις Γεωργιάδης και φυσικά το σχετικό φωτογραφικό ντοκουμέντο έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό που δεν έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και μου μετέφερε αυτόπτης μάρτυρας, είναι ότι ο Αδωνις τερμάτισε επειδή προπονήθηκε σε διάδρομο κατά την παραμονή του στο Ελσίνκι για το συνέδριο του ΕΛΚ.

Γούρι α λα ελληνικά

Δεν ξέρω αν είναι το γούρι του, ή αν απλώς το έκανε για να «τρολάρει» το συγκεκριμένο ακροατήριο. Αλλά πληροφορούμαι ότι κατά τη χθεσινή εμφάνισή του στη φωλιά του κούκου, στο Βερολίνο –στο Φόρουμ της Siedeutsche Zeitung, της αγαπημένης εφημερίδας των «γερακιών»–, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ –όπως και στη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ– φορούσε τη γνωστή γραβάτα με τα ελληνικά γράμματα. Θυμίζω ότι την είχε φορέσει και στην πρόσφατη –και τελευταία– ομιλία του για την κατάσταση της Ενωσης στο Στρασβούργο. Ποιος είπε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έχουν τα φετίχ τους;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή