Συνήθης λαϊκισμός

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζω σήμερα στο θέμα των συντάξεων και είναι ευκαιρία να διευκρινίσουμε τη δήθεν αναδρομικότητα των βουλευτικών αμοιβών. Επί του θέματος μου δόθηκε η ευκαιρία να συγκρουστώ («νοηματικώς» εννοείται!) με το κατεστημένο μερίδας δικηγόρων, που το παίζουν προστάτες. Πρόκειται για πεδίο ρήξης που πολύ απολαμβάνω, επειδή με κεντρίζει η διαπίστωση ότι οι κύριοι αυτοί επιδεικτικά αδιαφορούν για την κοινή λογική ημών των υπολοίπων. Υποθέτω ότι φταίει η αλαζονεία του λαϊκισμού και της τηλεπροβολής. Ο επιτυχημένος νομικός προκάλεσε θόρυβο επιτιθέμενος στους βουλευτές επειδή, κατά την κρίση του, θα κερδίσουν οι ίδιοι από τη ρύθμιση με την οποία οι βουλευτές κατήργησαν το ψαλίδι στις αμοιβές ειδικών κατηγοριών που είχε εγκρίνει η Βουλή το 2012, σε συμμόρφωση με σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι ειδικότητες των κρατικών υπαλλήλων τους οποίους αφορά η αναδρομική πληρωμή είναι εξαιρετικά συγκεκριμένες. Βουλευτές δεν υπάρχουν, αφού άλλωστε δεν κινήθηκαν, όπως οι δικαιωμένοι, εναντίον των περικοπών. Είναι λοιπόν τόσο «ανήθικοι» οι εκπρόσωποι του έθνους, που γνώριζαν ότι θα επωφεληθούν και οι ίδιοι και γι’ αυτό ρητώς δεν αυτοεξαιρέθηκαν; Παραδόξως, ούτε ο συγκεκριμένος νομικός ούτε οι συμπαραστάτες του είχαν ποτέ διατυπώσει τη γνώμη αυτή επί τρία και βάλε χρόνια που εκκρεμεί η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.

Πρέπει, πιστεύω, να τεθούν όρια στην ευκολία με την οποία εκδηλώνεται ο συνήθης λαϊκισμός εναντίον της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και τελικά εναντίον του πολιτεύματος. Σε κάθε περίπτωση τα περί αστρονομικών αμοιβών των βουλευτών, που έχουν τσιγκλίσει πολλές φορές τα ένστικτα, το θυμικό και, σπανιότερα, τη λογική της κοινής γνώμης οδήγησαν σε κάτι πρακτικό: οι βουλευτές έχουν μειώσει τις αμοιβές τους και έχουν αποστεί από οιαδήποτε διόρθωση έχουν κερδίσει οι δικαστικοί, με τους οποίους, συμφώνως προς το Σύνταγμα, πρέπει να απολαμβάνουν τις ίδιες αμοιβές.

Την πραγματικότητα αυτή επιδεικτικά αγνόησε ο εν λόγω επιτιθέμενος στο τελευταίο αυτό επεισόδιο αντικοινοβουλευτισμού· κυρίως με τον τρόπο που εκδηλώθηκε, ενώ θα μπορούσε να παροτρύνει για την αποφυγή της συνήθους παρεξήγησης ενώ, αντιθέτως, εξαπέλυσε ευθύτατη κατηγορία συνωμοσίας σε βάρος του δημόσιου ταμείου.

Ευτυχώς, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία των μεγάλων και μικρότερων κομμάτων ανταπάντησε υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξουν τώρα τη στάση που κράτησαν όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Ο πρόεδρος της Βουλής μάλιστα είπε, ορθώς, ότι πρόκειται για «σενάρια πολιτικής φαντασίας, επιστημονικές και πολιτικές ακροβασίες και ανοησίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή