Συρρίκνωση γερμανικής οικονομίας κατά 0,2% το γ΄ τρίμηνο

Συρρίκνωση γερμανικής οικονομίας κατά 0,2% το γ΄ τρίμηνο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά από τις αρχές του 2015 σημειώθηκε μείωση του ΑΕΠ στη Γερμανία το γ΄ τρίμηνο του 2018. Η συρρίκνωση κατά 0,2% από το β΄ τρίμηνο αποδίδεται στη μεγάλη υποχώρηση της παραγωγής στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών από την καθιέρωση νέων κριτηρίων στις δοκιμές εκπομπών ρύπων. Παρ’ όλα αυτά υποβόσκουν φόβοι για μια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη από την πολιτική προστατευτισμού των ΗΠΑ και τη διαμάχη Ρώμης – Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Τα απογοητευτικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία ανακοινώθηκαν λίγο πριν η Eurostat επιβεβαιώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη στο χαμηλό τετραετίας. Πρόκειται για τις χαμηλότερες επιδόσεις που έχουν παρουσιάσει όλες οι οικονομίες της Ευρωζώνης από το β΄ τρίμηνο του 2014. Εκτός της συρρίκνωσης του ΑΕΠ στη Γερμανία, καμία μεταβολή δεν σημειώθηκε στην οικονομία της Ιταλίας, ενώ οι επιδόσεις της Γαλλίας ενισχύθηκαν κατά 0,4%.

Ο Πέτερ Πρατ, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), είπε προς πως η επιβράδυνση αυτή στην Ευρωζώνη οφείλεται στο γενικευμένο κλίμα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία. Τόνισε πως η εσωτερική ζήτηση παραμένει ισχυρή, με τους δείκτες οικονομικού κλίματος να παραμένουν σε θετικό έδαφος. Οι συνθήκες αυτές θα οδηγήσουν τελικά στην ενίσχυση των τιμών κοντά στο 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ, εξέφρασε την πεποίθηση πως θα ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία μέσα στο δ΄ τρίμηνο του έτους. «Συρρίκνωση της τάξεως του 0,2% δεν είναι καταστροφή», δήλωσε χθες ο Γερμανός αξιωματούχος. Εξίσου καθησυχαστικός ήταν και ο πρόεδρος της Bundesbank, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν. «Οι διακυμάνσεις στα οικονομικά στοιχεία δεν επισκιάζουν την ανάπτυξη στη Γερμανία και την Ευρωζώνη», είπε χθες ο κ. Βάιντμαν.

Αισθητή είναι, πάντως, η διαφορά στις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας σε σχέση με έναν χρόνο πριν. To γ΄ τρίμηνο του 2017 o ρυθμός ανάπτυξης είχε ενισχυθεί κατά 1,1%.

Παράγοντες της γερμανικής οικονομίας ήδη μετριάζουν τις προσδοκίες τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ένωση βιομηχάνων BDI αναθεώρησε δεύτερη φορά μέσα στο 2018 προς τα κάτω τις προσδοκίες για την ανάπτυξη στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης από το 3,5% στο 3%.

Οικονομικοί αναλυτές αναρωτιούνται πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη. Η Ευρωτράπεζα θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα τέλη του έτους, αλλά έχει πει πως θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα, τουλάχιστον, μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή