Στα ύψη οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

Στα ύψη οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές αντέδρασαν χθες αρνητικά στην είδηση πως η Ιταλία αψήφησε την απαίτηση της Κομισιόν, πουλώντας ιταλικά κρατικά ομόλογα και οδηγώντας την απόδοσή τους σε άνοδο μέχρι και εννέα μονάδες βάσης.

Προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, η άνοδος περιορίστηκε στις πέντε μονάδες βάσης, ωστόσο η Ιταλία αποτέλεσε για μία ακόμη φορά τον αδύναμο κρίκο στην ευρωπαϊκή αγορά ομόλογων, καθώς η απόδοση των υπολοίπων υποχώρησε χθες εξαιτίας της ανησυχίας για επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας.

Κατά τον Πασκάλ Μπλανκ, επικεφαλής της εταιρείας Amundi, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό διαχειριστή κεφαλαίων, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων και η διαφορά τους (spread) από τα αντίστοιχα γερμανικά θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο προτού δοθεί λύση στο θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού. «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση από σήμερα μέχρι και τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (τον Μάιο του 2019)», είπε ο Μπλανκ μιλώντας στη σύνοδο του Reuters για τις προοπτικές των επενδύσεων παγκοσμίως.

Για τον Πέτερ Τσάτγουελ, επικεφαλής αναλυτής ευρωπαϊκών ομολόγων στη Mizuho International, η πολιτική ηγεσία της Ιταλίας δεν πρόκειται να κάνει πίσω μέχρι η διεύρυνση του spread να αρχίσει να έχει πραγματική επίπτωση στα οικονομικά των Ιταλών πολιτών. «Η (ιταλική) κυβέρνηση συγκεντρώνει ισχυρή υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις και θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει το σχέδιο για (αύξηση) των δαπανών», είπε μιλώντας στο Bloomberg. «Μόλις αρχίσει το spread μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων να έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στην πραγματική οικονομία, θα περιμέναμε η επιχειρηματική κοινότητα να γίνει πιο αρνητική απέναντι στη θέση της κυβέρνησης και θα μπορούσαμε να δούμε να υποχωρεί η υποστήριξη προς αυτήν», πρόσθεσε.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες βράδυ στο 3,50%, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει μέχρι το 3,55%, επίπεδο που ήταν το υψηλότερο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Η διαφορά με την απόδοση των γερμανικών δεκαετών ομολόγων ενισχύθηκε στις 309 μονάδες βάσης από περίπου 303 μονάδες βάσης την Τρίτη.

Παρομοίως, το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ιταλίας εντός πενταετίας (CDS) ενισχύθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στις 279 μονάδες βάσης, δηλαδή κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. Βέβαια, η υψηλότερη απόδοση που προσφέρουν τα ιταλικά ομόλογα προσελκύει και αγοραστές που θεωρούν πως η αγορά υπερβάλλει και πως τελικά θα βρεθεί λύση στο θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή