Μουσείο προσφυγιάς και μνήμης από την ΑΕΚ με σημαντικά πρόσωπα

Μουσείο προσφυγιάς και μνήμης από την ΑΕΚ με σημαντικά πρόσωπα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια συγκινητική τελετή παρουσιάστηκε, χθες, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, που θα στεγάζεται στο γήπεδο της ΑΕΚ όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης, ενώ έγινε γνωστή και η σύνθεση της επιστημονικής επιτροπής, πρόεδρος της οποίας θα είναι η βυζαντινολόγος, ιστορικός και πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. «Επρεπε να περιμένουμε έναν αιώνα για να κάνουμε το πρέπον, να γίνει ένα μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Γλύκατζη-Αρβελέρ. Επίτιμος πρόεδρος θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης που μέσω επιστολής αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε ευχόμενος «κάθε επιτυχία στο μεγαλόπνοο σχέδιο».

Στην τιμητική επιτροπή περιλαμβάνονται ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Νταλάρας, ενώ την επιστημονική επιτροπή απαρτίζουν ο Αλέξης Αλεξίου, ο Γιάννης Βούρος, ο μητροπολίτης Ν.Ιωνίας-Ν.Φιλαδέλφειας Γαβριήλ, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, η Αντζελα Γκερέκου, η Ελλη Δρούλια, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Θεόφιλος Καστανίδης, ο Θανάσης Κυρατσούς, ο Ιωάννης Μετζίκωφ, ο Ανδρέας Μπαλτάς, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Νίκος Ουζούνογλου, η Αρχοντία Παπαδοπούλου, ο Χάρης Σαπουτζάκης, ο Στέλιος Σεραφείδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Κώστας Φωτιάδης και ο Κυριάκος Χήνας.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο με μαρτυρίες προσφύγων που μοιράζονταν τη χαρά τους για το υπό κατασκευήν γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη συγκίνηση για τη δρομολόγηση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού. «Αν φύγει έστω ένας από το μουσείο χωρίς να κλαίει θα είναι αποτυχία», είπε ο Δημήτρης Μελισσανίδης που προανήγγειλε την ύπαρξη μουσείου ειδικά για την ΑΕΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «και αυτό θα είναι κάτι μοναδικό, κάτι που δεν μπορούν να φανταστούν οι φίλοι μας».

Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση έδωσαν τα λόγια της ερμηνεύτριας Γιώτας Λύδιας που αποκαλείται «το αηδόνι της προσφυγιάς». Μεταξύ άλλων, η τραγουδίστρια ανέφερε πως «η ΑΕΚ για τους πρόσφυγες είναι το στολίδι και το καμάρι μας, έχω τέτοια χαρά που γίνεται ξανά το γήπεδο που δεν μπορώ να την περιγράψω. Για εμάς θα είναι εκκλησία, αγαπάω πάρα πολύ αυτή την ομάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή