Τσαβούσογλου: «Κανείς να μην μπει σε περιπέτεια»

Τσαβούσογλου: «Κανείς να μην μπει σε περιπέτεια»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη διατήρησης χαμηλών τόνων από όλους τους εμπλεκόμενους στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ επαναλαμβάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με προφανή αποδέκτη την Αγκυρα. «Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ωστόσο ότι η αμερικανική πολιτική είναι σταθερή.

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ισομερώς ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», ανέφερε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πάντως χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε ξανά απειλητικούς υπαινιγμούς. Δήλωσε, χαρακτηριστικά, ότι η Αγκυρα έχει λάβει «τα απαιτούμενα μέτρα για την προφύλαξη των συμφερόντων στην ΑΟΖ της Κύπρου» και, όπως πρόσθεσε, «δεν επιθυμούμε να δούμε κανέναν να οδηγείται σε περιπέτεια». Οι τουρκικές αντιδράσεις δεν κρίνονται, πάντως, ακραίες, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, λίγο πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων της κοινοπραξίας Exxon/Mobil και Qatar Petroleum (QP) στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ που, εκτός απροόπτου, θα αρχίσουν εντός των αμέσως επόμενων ωρών.

Οι Τούρκοι, παράλληλα, μετά την Ανατολική Μεσόγειο, προετοιμάζονται για γεωτρήσεις και στη Μαύρη Θάλασσα, όπως προανήγγειλε χθες η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», με το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο το οποίο θα προμηθευτεί η Αγκυρα. Από τη Λευκωσία οι εξελίξεις κρίνονται ως αναμενόμενες και εντός ενός πλαισίου που δεν ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Στην παρούσα φάση, εκείνο που αναμένεται είναι αν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τα κοιτάσματα στο οικόπεδο 10. Οπως είπε χθες το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ολοκληρωθούν οι γεωτρήσεις στο συγκεκριμένο σημείο, τότε θα μπορεί να γίνει μια πραγματική αποτίμηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου του οικοπέδου 10. Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επιπλέον, και στην εξαιρετικά θετική υποδοχή που του επιφύλαξαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή