Μητσοτάκης: Θέλετε «μικρή» αναθεώρηση

Μητσοτάκης: Θέλετε «μικρή» αναθεώρηση

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια εργαλειακή αναθεώρηση που θα «συριζοποιεί» το Σύνταγμα και θα κρατήσει τη χώρα όμηρο «αναχρονιστικών δομών» επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του παρέμβαση, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να «μικρύνει» τη χώρα στα δικά της μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι η επόμενη, αναθεωρητική Βουλή, που θα προκύψει μετά τις εκλογές, θα είναι αυτή που θα αποφασίσει την κατεύθυνση και το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Καταθέτοντας, δε, την πρόταση 57 σημείων της Ν.Δ., έκανε λόγο για «τολμηρή και ριζοσπαστική» πρόταση και προκάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίσει τις προτάσεις της Ν.Δ.

Κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν τον ενδιαφέρει η ουσιαστική αναθεώρηση, αλλά ο αποπροσανατολισμός και η μετάθεση της συζήτησης από τη «ζοφερή πραγματικότητα» και τα «κυβερνητικά σκάνδαλα», ο πρόεδρος της Ν.Δ. έψεξε τον κ. Τσίπρα ότι επιδιώκει «μια μικρή και κουτσουρεμένη» αναθεώρηση, προκειμένου «να ακυρώσετε για μία δεκαετία κάθε τολμηρό εκσυγχρονισμό που θα έφερνε στο Σύνταγμα η επόμενη πλειοψηφία». «Τον συνταγματικό σας ακτιβισμό να τον ξεχάσετε. Η Ν.Δ. δεν θα σας επιτρέψει να συριζοποιήσετε τη διαδικασία». Παράλληλα, επανέφερε την πρότασή του αυτή η Βουλή να ψηφίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό άρθρων φέρουν προς διαβούλευση τα κόμματα, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά οι αλλαγές που εισηγείται η κάθε παράταξη και να εξασφαλιστεί συναινετικά ότι αυτές θα τεθούν στην κρίση της επόμενης Βουλής. «Ποιος τρέμει, τελικά, την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης. Μιλώντας για το άρθρο 16 και για την κατάργηση του ασύλου, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «προφανώς θεωρείτε ακαδημαϊκή ελευθερία να μπαίνουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο οι μπαχαλάκηδες, οι “Ρουβίκωνες”, οι ναρκέμποροι».

Ανάμεσα στις προτάσεις της Ν.Δ. είναι η κατάργηση της καταχρηστικής επίκλησης «εθνικού θέματος» για προσφυγή στις κάλπες, οι πρόωρες εκλογές να αφορούν τον υπολειπόμενο χρόνο μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία του τετραετούς κύκλου, η καθιέρωση συνταγματικών μηχανισμών που αποτρέπουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, η αποχώρηση όλων των δικαστών υποχρεωτικά στο 70ό έτος τους και αποκλεισμός τους για μία τριετία από κυβερνητικές/ πολιτικές θέσεις (αφήνοντας, μάλιστα, σαφείς αιχμές έναντι της κ. Θάνου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή