Τα γκολ της μετανάστευσης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές στα 31 μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης έχουν αυξηθεί σημαντικά και σε μερικά έχουν ξεπεράσει και τους γηγενείς, αποκαλύπτει έρευνα του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου. Η αύξηση αυτή του ποσοστού των ξένων ποδοσφαιριστών σχετίζεται με τη μετανάστευση των παικτών από τις χώρες-μέλη της UEFA και τη διεθνοποίηση των ομάδων. Από το 2009 μέχρι και το 2018, ο αριθμός των αλλοδαπών στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 736 ποδοσφαιριστές. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των παικτών που προέρχονται από χώρες εκτός της UEFA έχει μειωθεί κατά 61, ενώ το ποσοστό των Ευρωπαίων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό από τον συνολικό αριθμό των ομογενών έχει αυξηθεί από 58,5% σε 65,5%. Στα 26 από τα 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που μελετήθηκαν, το ποσοστό που μετρήθηκε για το 2018, ήταν ανώτερο από τον μέσον όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Βαλκάνια και Ελλάδα

Οι χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές ήταν η Κροατία (+19,2%), η Σλοβακία (+14,2%), η Βουλγαρία (+10,9%) και η Σλοβενία (+10,0%). Στη Σούπερ Λίγκα οι ξένοι ξεπερνούν πλέον τους Ελληνες, φτάνοντας στο 50,4% έναντι 46,2% πριν από 10 χρόνια. Η ετήσια αύξηση της τάξεως του 0,55% μεταξύ του 2009 και του 2013, κυμάνθηκε στο 1,17% μεταξύ του 2014 και του 2018. Πλέον, πολλοί ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια της καριέρας τους μεταναστεύουν σε ξένες χώρες πολύ περισσότερο από ό,τι τα παλαιότερα χρόνια, κυρίως λόγω της οικονομικής άνεσης και της παγκοσμιοποίησης. Οι νεότεροι ποδοσφαιριστές που φαίνεται να έχουν το ταλέντο προτιμούν να μεταναστεύσουν σε μία άλλη χώρα και να κυνηγήσουν εκεί το όνειρό τους. Επίσης, μέσα σε αυτήν τη δεκαετία της καταμέτρησης, ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών που μεταναστεύουν έχει πέσει από τα 22,2 χρόνια στα 21,8, ενώ το ποσοστό των νέων ποδοσφαιριστών που μεταναστεύει σε ξένη χώρα έχει αυξηθεί από το 8,2% στο 9,6%.

Τη σημερινή εποχή οι ομάδες έχουν πρόσβαση σε αμέτρητους ποδοσφαιριστές, κάτι το οποίο τα περασμένα χρόνια ήταν πιο δύσκολο να υλοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή