Brexit: Σύνοδο κορυφής στις 25 Νοεμβρίου για την υπογραφή συμφωνίας αποχώρησης ανακοίνωσε ο Τουσκ

Brexit: Σύνοδο κορυφής στις 25 Νοεμβρίου για την υπογραφή συμφωνίας αποχώρησης ανακοίνωσε ο Τουσκ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής την Κυριακή 25 Νοεμβρίου για να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, το οποίο συνήφθη την Τετάρτη το βράδυ με τη Βρετανία.

«Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 09:30» τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες.

Χθες, η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας Brexit στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες. Μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, η Μέι έκανε λόγο για το «καλύτερο δυνατό σχέδιο που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε».

«Αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας βοηθά να συνεχίσουμε», είπε σχολιάζοντας ότι η συμφωνία κινείται «σταθερά προς το εθνικό συμφέρον».

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία ανταποκρίνεται με επιτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit και δεσμεύθηκε ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα τεθεί υπό εξαντλητικό έλεγχο, τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να εξηγήσει τη συμφωνία με δήλωση της στο κοινοβούλιο.

Για «μεγάλη διάσπαση» που επικράτησε στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας για το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, έκανε λόγο το Sky News, καθώς ενώ 10 υπουργοί φαίνεται πως αντιτάχθηκαν στο σχέδιο.

«Μας είπαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί» ήταν το tweet που έστειλε η Μπεθ Ρίγκμπι, πολιτική συντάκτρια του Sky News.

Επιπλέον ως ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται αύριο η αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις καθώς όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο κορυφαίο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος, οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Τερέζα Μέι ίσως υποβάλουν την Πέμπτη πρόταση δυσπιστίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι βουλευτές αυτοί είναι τόσο εξοργισμένοι με το προσχέδιο της Μέι για το διαζύγιο με την ΕΕ που ήδη έχουν αποστείλει επιστολές στον επικεφαλής της επιτροπής των Συντηρητικών βουλευτών, η οποία είναι αρμόδια για τη εσωκομματική διαδικασία και διαχείριση κάθε αιτήματος αμφισβήτησης της ηγεσίας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή