Σκληρή δοκιμασία για τη Μέι

Σκληρή δοκιμασία για τη Μέι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Υστερα από έξι ώρες εντονότατων διαβουλεύσεων, η συμφωνία για το Brexit εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία από το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας. Η κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη βάλλεται τόσο από τους θιασώτες του καθαρού Brexit όσο και από τους οπαδούς της παραμονής στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα η έγκριση του επιτευχθέντος συμβιβασμού από τη Βουλή των Κοινοτήτων να παραμένει αμφίβολη και το ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης υπαρκτό.

Στη συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες, χθες το απόγευμα, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ αρνήθηκε να εκφράσει ικανοποίηση, σημειώνοντας ότι δεν βλέπει «προστιθέμενη αξία» στο Brexit. Ο Μπαρνιέ, πάντως, υπογράμμισε ότι το βασικότερο εμπόδιο έχει εκλείψει. «Βρήκαμε μια λύση με τη Βρετανία για να αποφύγουμε τα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία», σημείωσε ο Μπαρνιέ, την ώρα που στο Λονδίνο η Τερέζα Μέι υποδεχόταν την εχθρική προς τη συμφωνία επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP Αρλίν Φόστερ.

«Είμαι πεπεισμένη ότι ερχόμαστε πολύ πιο κοντά στην εκπλήρωση της εντολής που μας έδωσαν οι πολίτες με το δημοψήφισμα», δήλωσε η πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας της στην Ε.Ε. Υποστήριξε ότι με τη συμφωνία «ανακτούμε τον έλεγχο των συνόρων, των νόμων και των χρημάτων μας, εγκαταλείπουμε την κοινή αγροτική και την κοινή αλιευτική πολιτική, προστατεύουμε τις θέσεις εργασίας, την ασφάλεια και την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου». Ωστόσο, ο συμβιβασμός με τις Βρυξέλλες άφησε έκθετη την Τερέζα Μέι σε πυρά εκ δεξιών και εξ αριστερών. Ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε λόγο για «κακοφτιαγμένη συμφωνία», ενώ το επίσης κεντροαριστερό κόμμα των Σκωτσέζων αυτονομιστών καυτηρίασε την ακύρωση των κυβερνητικών υποσχέσεων στον τομέα της αλιείας.

Απειλητικότερη για την πρωθυπουργό είναι η δυσφορία στους κόλπους του κόμματος DUP, που εκπροσωπεί τους Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας και στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών. Εκπρόσωποι του DUP δήλωσαν ότι το κόμμα τους δεν θα δεχθεί καμία διαφοροποίηση στη μεταχείριση της Βόρειας Ιρλανδίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε.

Οι πληροφορίες βρετανικών μέσων ενημέρωσης έκαναν λόγο για επικείμενες παραιτήσεις υπουργών, οπαδών του Brexit, που διαφωνούν με τη συμφωνία δεν επιβεβαιώθηκαν σε πρώτη φάση. Από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών, η κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο τεχνοκρατών αντιμετωπίζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία. Ο εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί τη συμφωνία «ενθαρρυντικό μήνυμα», προσέθεσε όμως ότι επιφυλάσσεται να μελετήσει διεξοδικά το ογκώδες κείμενο των 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή